Ljajić: Digitalizacija najbolja investicija

Proces digitalizacije bio je najbolja moguća investicija od koje će budžet prihodovati, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Nedelja, 07.06.2015.

09:32

Default images
Foto: Beta

Dodaje da će se nakon procesa digitalizacije raspisati tender za prodaju oslobođenog dela frekvencijskog spektra, od kojeg se očekuje zarada od minimum 75 miliona evra. Era analogne televizije u Srbiji popodne se i zvanično završava.

Rasim Ljajić rekao je za RTS-a da je digitalizacija najznačajniji i najvažniji projekat u istoriji televizije.

"Mnogi kažu da je važniji od onog kada smo sa crno- bele prešli na kolor televiziju. To je vrlo kompleksan posao koji je podrazumevao i velika ulaganja i opremanje čak 208 emisionih stanica, od toga 43 koje su potpuno bile razrušene tokom NATO bombardovanja", kaže ministar Ljajić.

Ističe da je ugrađena najsavremenija moguća tehnika koju poseduje svega šest zemalja.

"Samim tim smatram i da smo u rekordnom roku završili jedan važan posao za državu", objašnjava Ljajić.

Ističe da su najteže prepreke otklonjene ali da verovatno postoje pojedinačni problemi koji će se otklanjati u hodu.

"To ipak ne može da poprimi karakter velikog problema u dovršetku procesa digitalizacije. Naše stručne službe, tehničari stoje na raspolaganju za svaki taj pojedinačni slučaj", kaže Rasim Ljajić.

Dodaje da je kampanja bila dobra i odlično osmišljena.

"Nadam se da smo najveći broj građana uspeli da edukujemo kako da koriste set- top boksove i šta znači proces digitalizacije. Nije lako bilo ni stručnoj javnosti objasniti šta od ovog procesa dobijaju građani, šta država, a šta televizijski gledaoci", ističe ministar.

Kaže da je digitalizacija koštala 37 miliona evra od čega je 10 miliona donirala EU.

"Očekujemo da odmah nakon procesa digitalizacije raspišemo javni poziv za prodaju oslobođenog dela frekvencijskog spektra od kojeg očekujemo minimum 75 miliona evra, a maksimum 105 miliona evra. Ovo nije bio trošak za državu već najbolja moguća investicija od koje će budžet Srbije prihodovati", zaključuje ministar Rasim Ljajić.

Era analogne televizije u Srbiji zvanično se završava danas popodne. Digitalna slika dostupna je za 97,8 odsto stanovništva Srbije, a 95 odsto dovoljno je da bi se proces digitalizacije smatrao ispunjenim. Srbija je to učinila 10 dana pre roka, a građani su, uglavnom uspešno, instalirali 350.000 set- top boksova, od čega je 190.000 donirala država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: