Stojanović: Teroristi spremaju "Kumanovo" u Srbiji

Teroristi s KiM planiraju da izvedu tri teroristička napada na jugu zemlje i u centralnoj Srbiji kako bi uklonili svedoke protiv OVK, rekao je Momir Stojanović.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 06.06.2015.

23:29

Default images

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti je za "Večernje novosti" rekao da bi udar trebalo da liči na klasičan teroristički akt radikalnih islamista, ali pravi cilj je uklanjanje opasnih svedoka koji bi mogli da daju krunske dokaze protiv bivših lidera OVK, pozicioniranih u privremenim kosovskim institucijama.

"Sve dok ne budu uklonjeni ključni svedoci, bivši pripadnici OVK neće dozvoliti formiranje novog suda za ratne zločine na Kosmetu. Pominje se da bi sud mogao da bude osnovan u septembru, što bi značilo da imaju dva-tri meseca za uklanjanje svedoka", kaže Stojanović i dodaje da je to bila pozadina nedavnih sukoba i u Kumanovu, gde su svesno žrtvovali jedan broj Albanaca da bi likvidirali nezgodne očevice.

Nedavni poziv pripadnika Islamske države istomišljenicima na Balkanu se možda slučajno poklopio sa ovim prognozama.

Da li je i kako ovaj snimak povezan sa planiranim terorističkim napadima oko Vidovdana, zadatak je kojim treba da se pozabave obaveštajno-bezbednosne službe. Drugi njihov zadatak, po generalu Stojanoviću, jeste da otkriju da li postoji ikakva veza između boraca ID koji su se vratili iz Sirije i Iraka, i političkih lidera na Kosmetu, jugu Srbije i u Raškoj, koji zagovaraju secesionizam i cepanje Srbije.

"Pitanje je da li verski fanatici mogu da budu instrumentalizovani radi odvajanja dela teritorije Srbije. Ako mogu, to je veoma opasno. Prema obaveštajnim podacima, na stranim ratištima, za ID se do sada borilo oko 300 građana sa KiM i oko 90 njih iz Raške oblasti, dok je u Ukrajini ratovalo oko 30 pripadnika četničkog pokreta. Kontakte koje ostvaruju na ratištu, održavaju i po povratku u Srbiju. Kada se tome doda i veliki broj boraca ID iz BiH, može se reći da je prostor Balkana veliki bezbednosni izazov", kazao je Stojanović.

Podsetimo, ministar policije Srbije Nebojša Stefanović rekao je da svako ko želi da ugrozi Srbiju može da očekuje žestok odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: