Presuda Šariću za šverc kokaina 13. jula

Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 13. jul izricanje presude Darku Šariću i ostalim optuženima za krijumčarenje 5.7 tona kokaina.

Izvor: Beta

Petak, 05.06.2015.

15:01

Default images

Danas je završnom reči Šarića završeno suđenje.

"Hvala Bogu, završismo. Na kraju smo. Mnogo sam srećan što smo na kraju prvog poluvremena", rekao je Šarić u završnoj reči tokom koje je pored ostalog trvdio da je žetva političke kampanje i medijske hajke, Borisa Tadića i Snežane Malović i Slobodana Homena.

On je takođe pozvao sud da ne donosi presudu na osnovu izjava svedoka saradnika, tvrdeći da oni sve lažu, jer kako je naveo, na lažima ne bi treblao da se gradi sudska istina.

Za optužene koji su osuđeni na blaže kazne na osnovu sporazuma sa tuzizlaštvom o priznanju krivice, Šarić samtra da su to uradili pod pritiskom.

Tokom izlaganja završne reči, Šarić je takođe rekao da tužilac nije uspeo da dokaže da je Zoki koji se u optužnici pominje kao njegov pseudonim, organizator šverca kokaina.

"Nijedan svedok to nije rekao", rekao je Šarić i obraćajući se zameniku tužioca Saši Ivaniću i dodao "potpisaću 40 godina ako tužiac pita Nebojšu Joksovića odakle mu pare da kupi štampariju".

Šarićev branilac zatražio je pre dva dana od suda da ga oslobodi optužbi zbog nedostatka dokaza.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u svojoj završnoj reči predložilo Specijalnom sudu da Šarića i ostale osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe i krijumčarenja ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Tužilaštvo smatra da za optužene nema olakšavajućih okolnosti, dok je otežavajućih na pretek, jer su sve "radili sa direktnim umišljajem a pobude su bile isljkučivo sticanje enormne finansijske koristi.

Tužilac je za svedoke saradnike tražio znatno manje kazne.

Tako je predložio da Nebojša Joksović dobije ne više od šest meseci zatvora, Radan Adamović ne duže od deset, dok je za Draška Vukovića tražio ne više od osam meseci.

Ovaj proces koji se vodi po šest spojenih optužnica protiv ukupno 36 okrivljenih, od kojih je još njih 14 u bekstvu, počeo je u oktobru 2009. godine hapšenjem prvih osumnjičenih i zaplenom oko dve tone kokaina u Urugvaju, a kasnije je više puta proširen.

Na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, drugih devet je zaključilo sporazum o priznanju krivice, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su osim Šarića, Nikola Dimitrijević, Zzeljko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Zzivko Sibinski, Boban Stojiljković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

U aprilu 2013. godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bekstvu su još Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova poternica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: