Zabranjena okupljanja ispred Skupštine

Odlukom Administrativnog odbora ubuduće neće biti dozvoljena okupljanja građana pred zgradom Skupštine na Trgu Nikole Pašića, ali ni u Ulici kralja Milana.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2015.

16:35

Default images
Foto: Thinkstock

Mesto za protest radnika, maturanata ili političara ali i mesto za velika slavlja posle medalja i uspeha naših sportista. Na nekom drugom mestu će biti novi skupovi za slavlje ali i kritike. Bivši predsednik Skupštine, sada ministar policije Nebojša Stefanović nije upoznat sa ovom odlukom.

"Niko mi to nije predložio, ni meni nije palo na pamet ali je bilo trenutaka kada je skupština bila pod velikim pritiskom i ako hoćete jednu nezavisnu instituciju, ako hoćete najviše zakonodavno telo u zemlji da donosi zakone i radi bez problema onda ne možete da dozvolite baš svaki dan da neko bude ispred jer se to često politički zolupotrebljava", kaže ministar i funkcioner SNS.

Za člana Administrativnog odbora, demokratu Borislava Stefanovića, uvođenje ovih pravila nije bilo neophodno.

"Imamo paradoksalnu situaciju da smo istom odlukom potpuno otvorili Skupštinu Srbije građanima, jer to je njihova zgrada. Unutra sede njihovi poslanici i oni mogu u svakom momentu da uđu i razgovaraju sa poslanicima. Sa druge strane, zabranjujemo okupljanja. I vrlo je interesantno i to što ova odluka dolazi nakon takozvanih spontanih okupljanja u znak podrške Aleksandru Vučiću i SNS", kaže Borislav Stefanović iz DS.

Oštrija pravila ponašanja podrazumevaju da u skupštini neće biti moguće isticanje stranačkih simbola, službenici i gosti moraće da budu prikladno obučeni za ulazak u Skupštinu.

Osim toga, u samoj zgradi Skupštine, u vreme pauze u restoranu ili bifeu biće dozvoljen boravak samo poslanicima.

"Nemam nikakve sumnje da, kada je u pitanju okupljanje građana po bilo kom osnovu, ono izaziva određene probleme u smislu komunalnog nereda i evenutalnog funkcionisanja skupštine. To je prosto jedan okvir demokratije u kojoj se živi", kaže Đorđe Vuković iz CESID-a.

Odluku da zabrani okupljanja u centru grada nedavno je donela i lokalna vlast u Zaječaru. Skupovi su dozvoljeni uz taksu od 30.000 dinara i to na određenim mestima u gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: