Da li će zasedati Savet federacija?

Nije isključena mogućnost zasedanja ruskog Saveta federacije, koji odobrava predsedniku da pošalje vojsku na teritoriju druge države, zbog dešavanja u Ukrajini.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.06.2015.

00:37

Default images

To je, kako je preneo Interfaks, izjavila predsednica Saveta federacije Valentina Matvijenko, međutim, portparolka saveta je kasnije to demantovala i navela da je Interfaks dao lažnu informaciju.

Savet federacije po Ustavu odobrava predsedniku države da pošalje vojsku na teritoriju druge države, što je bio slučaj u martu 2014. godine, kada je odobrio zahtev Vladimira Putina o slanju vojske u Ukrajinu.

"Ne isključujem mogućnost da će se pojaviti neophodnost održavanja dodatnog, vanrednog zasedanja Saveta federacije, zato vas molim da se ne udaljavate, i da budemo u kontaktu. Ako takva odluka bude doneta, mi ćemo vas na vreme informisati", rekla je predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta federacije, Valentina Matvijenko, obraćajući se senatorima, a preneo je Interfaks.

Portparolka Saveta federacije Irina Romančova demantovala je kasnije izjavu Matvijenko o vanrednom zasedanju Saveta federacije, navodeći da je Interfaks dao lažnu informaciju.

Ona je zatražila od medija da ne prenose tu informaciju, navodeći da se u najskorije vreme ne planira vanredno zasedanje.

Nakon što je u martu 2014. godine Savet federacije podržao zahtev Putina o slanju vojske u Ukrajinu, Krim je posle referenduma pripojen Rusiji.

U junu je odluka o slanju vojske ukinuta.

Novinska agencija Donjecka navela je, pozivajući se na upravnika lokalne bolnice, da je u današnjim borbama ukrajinske vojske i separatista nastradalo 90 osoba, prenosi Interfaks.

U informaciji se ne navodi koliko je ljudi poginulo, a koliko ranjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: