"Sistem koji je oborio MH17 ne koriste Rusi"

Zaključak izlaganja proizvođača rakete tipa BUK, a u vezi sa obaranjem putničkog aviona iznad Ukrajine, je da je letelica oborena raketom BUK-M1.

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2015.

07:34

Default images
foto: Beta/AP

Eksperti kompanije Almaz-anti su na osnovu dokaza koje su prikupili holandski istražitelji rekonstruisali događaj u kom je stradalo 298 putnika leta MH17.

Inženjeri kompanije su naveli da su oštećenja, koja su nastala na avionu, moguća jedino iz raketnog sistema starije generacije.

One se poslednjih godina koriste u svim bivšim sovjetskim državama, osim u Rusiji, pošto je kompanija Almaz-anti proizvela nove sisteme koji su potom ušli u upotrebu.

”Ako je sistem zemlja-vazduh oborio avion to je moglo da se dogodi jedino raketom 9M38M1 iz sistema BUK-M1”, objavljeno je u utorak.

Ipak, eksperti nisu teoretski odbacili mogućnost da je Boing pogodila neka druga vrsta projektila, kao i da su neophodni novi forenzički testovi kako bi se utvrdila istina.

Ono što je najznačajnije u celom izveštaju je da je odbačena priča koju je Kijev zastupao, da su rakete ispaljene iz regiona grada Snižnji jer bi u tom slučaju bila razorena kompletna pilotska kabina Boinga 777.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: