VB: Preminuo bivši lider Liberala

Bivši lider britanske Liberalno-demokratske partije Čarls Kenedi preminuo je iznenada u 55. godini posle dugogodišnje borbe sa alkoholizmom.

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2015.

00:37

Default images
Foto: Beta, AP

"Čarls je umro juče u njegovoj kući u gradu Fort Viljemu. Imao je 55 godina. Naravno, osećamo ogromnu prazninu zbog ovog gubitka. Čarls je bio dobar čovek, talentovan političar i voljeni otac njegovog malog sina", navedeno je u saopštenju Kenedijeve porodice, u kom se ne navodi uzrok smrti.

Porodica je obećala da će informisati javnost o rezultatima predstojeće obdukcije, kao i o mestu i datumu sahrane.

Škotska policija saopštila je da nema sumnjivih okolnosti povodom smrti političara.

Britanski premijer Dejvid Kameron napisao je na "tviteru" da je "duboko ožalošćen" vešću, nazivajući Kenedija "talentovanim političarem koji je umro previše mlad", naveo je AFP.

Kenedi je bio na čelu liberalnih demokrata posle Pedija Ešdauna od 1999. do 2006. godine.

Taj Škotlanđanin je postao najmlađi poslanik, u 23. godini.

Na parlamentarnim izborima 2005. on je sa njegovom partijom osvojio 62 mesta u donjem domu britanskog parlamenta, što je bio najbolji rezultat za vreme postojanja te partije, formirane 1988. spajanjem Liberalne i Socijaldemokratske partije.

AFP podseća da je podršku osvojio na osnovu protivljenja invaziji na Irak, što je tada bila usamljena pozicija među liderima glavnih partija.

Uskoro je, međutim, morao da napusti poziciju lidera, pošto su se iz njegovog najbližeg okruženja pojavile optužbe za alkoholizam.

Na izborima 7. maja, izgubio je mandat parlamentarca škotskog izbornog okruga Ros, Skaj i Lohaber, koji je imao poslednjih 32 godine, od 1983. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: