"Opasnost da Izrael izgubi kredibilitet"

Zastoj u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu otežao je nastavak odbrane Izraela protiv evropske incijative za rezoluciju u UN, izjavio je Barak Obama.

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2015.

00:24

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, Obama kao još jedan razlog koji je otežao nastavak pregovora ističe uslove koje je postavio izraelski premijer Benjamin Netanijahu za osnivanje palestinske države.

Tim rečima je Obama nagovestio mogućnost da će se SAD uzdržati od veta na francusku inicijativu da se odluka o izraelsko-palestinskom sukobu prebaci u Savet bezbednosti UN, navode izraelski mediji.

Obama je to rekao u intervjuu za program "Činjenica" izraelskog TV Kanala 2.

Američki predsednik je takođe rekao da su izjave Netanijahua pre izbora u martu pojačale uverenje međunarodne zajednice da Izrael nije posvećen miru.

Netanijahu je tada naveo da ako četvrti put bude premijer neće biti palestinske države. To je navelo Obamu da najavi da će preispitati politiku SAD prema Izraelu, podseća Asošijeted pres.

Izraelski premijer se od tada distancirao od tih izjava, rekavši da je posvećen palestinskoj državi, ali pod određenim uslovima.

Međutim, u večerašnjem intervjuu on je rekao da su prvobitne Netanijhuove izjave "prilično nedvosmislene". On je takođe izrazio zabrinutost da se Izrael rukovodi "politikom koja je motivisana samo strahom", što bi moglo da stoji na putu mira.

Netanijahuove izjave su uključile "tako mnogo ograničenja, tako mnogo uslova, da nije realno misliti da će ti uslovi biti ispunjeni u skoroj budućnosti," rekao je Obama, upozorivši da je "opasnost u tome da Izrael u celini izgubi kredibilitet".

"Međunarodna zajednica već ne veruje da je Izrael ozbiljno misli o dvodržavnom rešenju", rekao je Obama, aludirajući na stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

On je takođe objasnio šta je mislio kada je izjavio za magazin "Atlantik" da će Netanijahuove anti-arapske izjave imati posledice na spoljnu politiku SAD.

"Hajde da budemo vrlo specifični u odnosu na praktične posledice na koje sam aludirao", rekao je Obama novinarki Jael Dajan, objasnivši da će se to videti "Ako bude dodantnih rezolucija predstavljenih u Ujedinejnim nacijama".

"Sve do ovog momenta mi smo odbacivali evropske napore, na primer ili druge napore, jer smo rekli jedini način da se to reši je ako strane rade zajedno", rekao je Obama.

On je ocenio da je činjenica "da nema izgleda za aktuelni mirovni proces" i da "ako niko ne veruje da ima mirovnog procesa, onda postaje teže suprotstaviti se onima koji su zabrinuti za širenje ( jevrejskih) naselja, onima koji su zabrinuti za trenutnu situaciju, teže je meni da kažem njima: budite strpljivi, čekajte jer imamo proces. Sve što bi oni trebalo da urade je da ukažu na izjave koje su date kako bi rekli: nema procesa".

Obama je rekao i da ne predviđa okvir sporazuma između dva naroda u trenutnoj atmosferi.

"Ne vidim da ima izgleda da izađemo iz Kemp Dejvida ili nekog drugog procesa i dignemo ruke u znak pobede", rekao je predsednik SAD.

On je, takođe, odbacio tvrdnju da napetost između njega i Netanijahua lična, uprkos ostrim kritikama Netanijahuovog obraćanja Kogresu SAD u martu i pored protivljenja Bele kuće. Obama je ipak rekao da se on ne bi tako ponašao.

"Mislim da je fer reći da kada bi se ja pojavio u Knesetu, bez da sam proverio sa premijerom najpre, da sam pregovarao s gospodinom Hercogom (vođom izraelske opozicije), postojao bi osećaj da su neki protokoli prekršeni", istakao je Obama. Takođe je rekao da su njegovi razgovori sa Netanijahuom, iako teški i uključuju nesporazume, ipak dobri razgovori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: