Letonija dobija novog predsednika

Skupština Letonije bira novog predsednika, a u trci su četiri kandidata koja se bore za četvorodišnji mandat.

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2015.

00:15

Default images

Poslanici će glasati tajno i ne moraju da obavezno slede stav partije, tako da je teško predvideti ishod sutrašnjeg glasanja, navodi AP.

Mnogi politički analitičari smatraju da su glavni kandidati ministar odbrane Raimonds Vejonis i sudija u Evropskom sudu prade Egils Levits.

Ostali kandidati su bivša košarkaška zvezda i bankar Martinš Bondars i član proruske partije koja podržava rusku manjinu u zemlji Sergejs Dolgopolovs.

Dolgopolovs je rekao da bi pokušao da pomiri razlike između Letonaca i Rusa, ukoliko bude izabran za predsednika države sa 2,1 milion ljudi.

Parlament ima 100 poslanika, a pobedniku je potreban 51 glas. Trenutno, u parlamentu je 99 poslanika, jer je jedan suspendovan dok traje istraga jedne finansijske afere.

Predsednik Andris Beržinjš ne traži drugi termin, navodeći porodične razloge.

Ukoliko predsednik ne bude izabran, ponovo će biti glasano kroz 10 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: