Čižov: Nije mi zabranjen ulazak u EP

Ruski ambasador u Evropskoj uniji Vladimir Čižov rekao je danas da mu nije ograničen slobodan pristup zgradi Evropskog parlamenta.

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2015.

15:05

Default images

"Radi se o pogrešnom tumačenju izjave Ssulca (predsednik Evropskoj parlamenta Martin). On nije ograničio slobodan pristup ambasadoru i još jednom diplomati", rekao je danas Čižov ruskim novinarima u Briselu.

"To znači da je za mene i još jednog diplomatu omogućen slobodan pristup, ali ne i preostalom osoblju misije", dodao je Čižov.

Prema njegovim rečima, ta odluka može da ima uticaja po rad ruske diplomatske misije, jer ruski poslanici treba da traže propusnicu svaki put kad žele da uđu u zgradu evropskog parlamenta.

"Ja idem u Evropski parlament redovno, ali ne stalno. Moji saradnici, međutim, posećuju ga skoro svakodnevno, s obzirom da se tamo održavaju brojni skupovi i ta odluka može imati uticaja po rad diplomatske misije", rekao je Čižov.

"Ovo je autokratska odluka predsednika Evropskog parlamenta Martina Ssulca, koju je objavio odmah posle našeg telefonskog razgovora", istakao je Čižov.

"U suštini, radi se o politizovanoj i nepravednoj odluci", rekao je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, ta odluka je našla na podeljenu reakciju članova Evropskog parlamenta pa je tako odluku Ssulca osudila švedski poslanik Ana Marija Koraza Bild u listu "Politiko" kao neosnovanu.

Ssulc je saopštio juče da ruski zvaničnici od sada imaju ogranicen pristup zgradi Evropskog parlamenta.

Ssulc je rekao da te mere predstavljaju odgovor na "crnu listu" evropskih političara kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, a na kojoj se nalaze poslanici Evropskog parlamenta.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala je danas na svojoj Fejsbuk stranici da odluka o ograničenju pristupa Čižovu predstavlja "lov na veštice".

Zvaničnik u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Konstantin Dolgov ocenio je ovu odluku kao uskogrudu i apsurdnu.

Predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačov na svojoj Fejsbuk stranici objavio je danas da Rusija mora da odgovori Evropskoj uniji "represivnim" merama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: