Kraljica nije mrtva, BBC se izvinjava zbog greške

Britanski BBC izvinio se zbog objavljivanja informacije da je kraljica Elizabeta Druga smeštena na bolničko lečenje, piše “Rojters“.

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2015.

13:47

Default images
Foto: Beta/AP

Kako piše "Independent", greška se dogodila toko takozvane probe "posmrtnice".

Prvi tvit osvanuo je na nalogu novinarke BBC-ja i u njemu je pisalo da je kraljica primljena u bolnicu.

Novinarka je potom obrisala objavu i nazvala to "lažnom uzbunom". A kanije je u nekoliko tvitova napisala da je njen telefon "ostao bez nadzora kod kuće".

"Blesava šala. Izvinjavam se svima koje sam uznemirila", pisalo je na nalogu novinarke Ahmen Kavaje na Tviteru.

BBC je saopštio da je obavljao "probu čitulje" (in memoriam) prve kategorije, u koju spada i kraljica Elizabeta, kada je tvit slučajno objavljen, a ova objava je odmah napravila veliku štetu.

"Tokom tehničke probe za čitulju, tvitovi su greškom objavljeni na nalogu našeg novinara, gde piše da se član kraljevske porodice razboleo. Tvitovi su obrisani i izvinjavamo se zbog greške", piše u saopštenju.

Vesti o kraljičinoj bolesti su se brzo proširile, a tu vest je preneo i CNN, koji je potom naglasio da je u pitanju bila greška.

Kraljica, koja će u septembru oboriti rekord kao monarh koji je najduže vladao Britanijom, odvedena je u bolnicu “Kralj Edvard VII“ u Londonu na redovnu kontrolu, potvrđeno je iz Bakingemske palate.

Potparol Palate je naveo da je kraljica napustila bolnicu i da nije bolesna, kao što su objavili mediji.

Kako navodi "Independent", ova greška bi mogla da bude veoma loša za BBC, zbog same prirode vesti o smrti monarha, a svi producenti rade na tome da se ovakve greške ne dešavaju.

Svi kanali BBC-ja će zaustaviti emitovanje programa kada monarh bude preminuo, a na BBC1 će biti objavljena vest.

Kraljica je poslednji put bila na bolničkom lečenju 2013. godine, a to je bio prvi put u deset godina da joj je bio potreban lekarski tretman.

Kraljica je na bolničkom lečenju bila 2013. godine, što je bilo prvi put u proteklih deset godina da joj je bila potrebna lekarska pomoć

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: