"Javite se ako ste diskriminisani"

Potrebno je da se građani jave svaki put kada se osete diskriminisanim, to će unaprediti sistem, ojačati instituciju Poverenika i povećati poverenje građana.

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2015.

09:15

Default images
foto: Tanjug

To je izjavila poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je, gostujući na RTS-u rekla da se građani mogu obratiti toj instituciji za sve vrste diskriminacija, a ne samo za rodnu ravnopravnost.

"Građani ne treba da razmišljaju kako ćemo mi dalje postupati, nego treba da se obrate povereniku, postupak je vrlo jednostavan, a mi ćemo dalje da preduzmemo sve korake i koristiću sve prilike da upoznam sve građane i organizacije civilnog društva sa ovom institucijom i da odgovorimo apsolutno na sve pritužbe i da podnesemo više strateških tužbi", rekla je Janković.

Prema njenim rečima, organizacije civilnog društva vidi kao najznačajnijeg partnera, ne samo u jačanju institucije poverenika, nego i u, kako je rekla, izgradnji jednog demokratskog, tolerantnog i ljudskijeg društva, "u kome ćemo se svi osećati istinski ravnopravno i jednaki".

"U narednih nekoliko meseci planiram pojedinačne sastanke sa svim organizacijama, koalicijama i mrežama koje se bave ovim pitanjima i sa relevantnim predstavnicima koji se bave diskriminacijom.Meni je pre svega bitno da čujem organizacije civilnog društva šta kažu, kakav je njihov stav, kako žele da sarađujemo i koji su problemi koje ćemo zajedno da rešavamo", rekla je Janković.

Ona je dodala da je i pre dolaska na taj posao bila dobro upoznata sa antidiskriminacionim zakonodavstvom i politikom, jer je dugi niz godina u oblasti socijalne zaštite, što, kako je navela, zahteva apsolutno dobro poznavanje tog zakonodavstva i uopšte diskriminacije.

Janković je istakla da su u Srbiji postavljeni temelji borbe protiv diskriminacije, ali i da je potrebno rešiti administrativno-tehničke stvari, kao i pitanje prostora Kancelarije, jer, kako je navela, prostor gde radi poverenik nije adekvatan, niti pristupačan, pre svega za osobe sa invaliditetom i nije dostupan građanima.

"To je stambena zgrada, na prvom spratu, moramo pronaći adekvatan prostor i to jeste bio jedan od zaključaka izveštaja prethodnog Poverenika, ali to je i preporuka Evropske komisije. To moramo da uradimo što pre u narednom periodu i time ću se pozabaviti", zaključila je nova poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: