Sudanski predsednik položio zakletvu

Sudanski predsednik Omar Hasan al-Bašir položio je zakletvu za novi petogodišnji mandat, posle izbora koji su obeležili slab odziv birača i bojkot opozicije.

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2015.

15:02

Default images
Foto: Beta/AP

Al-Bašir je tom prilikom rekao da je otvoren za dijalog sa zapadnim zemljama.

"Sudan će tražiti, ako bog da, i otvorenog srca, da se nastavi dijalog sa zapadnim zemljama u nastojanju da se odnosi vrate u normalu", rekao je Bašir u govoru u parlamentu pošto je položio zakletvu preneo je Rojters.

Al-Bašir je u aprilu ponovo izabran na mesto predsednika sa 94 odsto glasova, ali su većina opozicionih partija potpuno ili delom bojkotovale izbore navodeći da je predsednikova Nacionalna kongresna partija namestila rezultate.

Al-Bašir obučen u tradicionalnu belu mantiju sa turbanom na glavi, danas je preuzeo dužnost na ceremoniji pred poslanicima sudanskog parlamenta, vojnim šefovima i stranim liderima i predstavnicima, javio je dopisnik AFP-a.

Ceremoniji su prisustvovali predsednici Egipta, Zimbabvea i Kenije, Abdel Fatah al-Sisi, Robert Mugabe i Uhuru Kenijata.

Omar al-Bašir vlada Sudanom od 1989. kada je taj položaj zauzeo posle državnog udara. Međunarodni krivični sud izdao je poternicu za al -Bašarom zbog zločina nad civilnim stanovništvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: