Tinejdžerke se pobunile, Izrael priča o šorcevima

Izraelske tinejdžerke se na internetu bore za pravo da, kao i dečaci, nose šorceve u školi, bar kada je vruće vreme.

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2015.

00:14

Default images
Foto: Tanjug, AP

Srednjoškolke u svetovnim školama Izraela gde je temperatura ovih dana 45 stepeni, kažu da profesori opravdaju zabranu šorca potrebom da sačuva devojčice od pogleda muškaraca.

"Zašto žena treba da trpi seksističke i šovinističke komentare samo zato jer joj je vruće?", ogorčenо je jednа od njih napisala na Fejsbuku.

Obim protesta će se tek pokazati, ali već sada je dovoljno ozbiljan da mu je list Harec posvetio naslovnu stranu, a i poslanici pričaju o šorcevima.

Srednjoškolkama koje se ogluše o zabranu, preti negativna ocena na ispitu, oduzimanje mobilnog telefona i pozivanje roditelja na moralizatorski sastanak s upravom škole, navodi list. Učenice su čak poslale otvoreno pismo Naftaliju Benetu, ministru prosvete, šefu nacionalističke verske jevrejske stranke.

"Ima izveštaja da su mnoge devojke širom zemlje pretrpele diskriminaciju u školama zbog odeće", kažu one u pismu.

"Naš obrazovni sistem navodno neguje ravnopravnost, te zato od vas tražimo da intervenišete i podržite borbu za jedinstveno pravo dečaka i devojčica na odevanje", kažu potpisnice.

Kabinet ministra Beneta je odbio da prokomentariše pismo.

Na Fejsbuku na hebrejskom je poziv da se "školama održi lekcija o jednakosti" demonstracijama 16. juna, ispred Parlamenta u Jerusalimu.

Poslanici će razgovarati o tom pitanju u sredu, u odgovoru na vanredan podnesak poslanice Mihal Biran, iz Cionističke unije, glavne opozicione stranke levice.

"Treba da se zapitamo kakvu poruku šaljemo tim mladim ženama. Treba li da se stide svojih tela?", rekla je za AFP jedna saradnica te poslanice.

"Ministar prosvete bi trebalo da interveniše i poništi tu diskriminatorsku zabranu koja se zasniva na stereotipu žene kao objekta", naveola je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: