Srbija izručila Veljka Marića Hrvatskoj

Veljko Marić, koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, izručen je Hrvatskoj, prenose hrvatski mediji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.06.2015.

15:59

Default images

Ministar hrvatskog pravosuđa Orsat Miljenić potvrdio je novinarima da je Veljko Marić predat hrvatskoj policiji. Marić je odveden u istražni zatvor u Remetincu.

Ispred zatvora ga je dočekalo desetak ratnih veterana, koji su razvili hrvatsku zastavu i transparent sa natpisom "Veljko Marić - čekamo te, volimo te".

Marićeva supruga Marijana je za televiziju RTL izjavila da je srećna zbog dolaska supruga u Hrvatsku, ali je dodala da je njihovoj deci "teško objasniti zašto tata ne dolazi kući", preneo je portal Index.hr.

Ona je dodala da se sa suprugom poslednji put čula jutros kada se kada se još nije znalo da ga samo par sati deli od izručenja u Hrvatsku.

Ona je rekla i da je njen suprug bio u jako lošem zdravstvenom stanju i da očekuje da će u Hrvatskoj imati adekvatnu lekarsku negu.

Mariću se u Hrvatskoj neće ponovo suditi, navodi Index.hr. Po izručenju je Marić premešten u istražni zatvor u Remetincu, gde će biti zadržan do mesec dana, a zatim će biti odredjeno u kojoj će kaznionici izdržavati kaznu.

Marić, koji je pet godina služio kaznu u Srbiji, nedavno je rekao za "Večernji list" da želi da mu se omogući odsluženje kazne u Hrvatskoj.

"Tim političkim igrama, tom prljavom vešu koji se pere preko mojih leđa, trebalo bi konačno da dođe kraj. To je sramota. Umorio sam se govoreći da za taj zločin nisam kriv, sada je jedino važno da me premeste na odsluženje kazne u Hrvatskoj. Što se tiče tog drugog postupka, želeo bih da mi se omogući pravedno suđenje u Hrvatskoj pa, ako sam kriv, ležaću u svojoj zemlji", rekao je tada Veljko Marić.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na zatvorsku kaznu od 12 godina hrvatskog državljanina Veljka Marića, zbog zločina nad civilima.

Viši sud u Beogradu doneo je presudu da je Veljko Marić kriv i da je 31. oktobra 1991. godine u selu u Rastovac u opštini Grubišno Polje kao pripadnik hrvatskih oružanih snaga ubio Petra Slijepčevića.

Srpski potpredsednik vlade Ivica Dačić rekao je tokom nedavne posete Zagrebu da očekuju da će vlade dve države rešiti i slučaj hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića.

"Dobar korak ka boljim odnosima Srbije i Hrvatske"

Ministar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić je kazao da je izručenje Marića "dobar korak" koji će doprineti tome da odnosi Hrvatske i Srbije budu bolji.

"Nakon što Veljko Marić stigne u Remetinec, s njim će se postupati kao sa svakom osuđenom osobom. Nakon dijagnostike biti će upućen na izdržavanje kazne u jedan od hrvatskih zatvora", rekao je Miljenić u Saboru.

Marić će, prema njegovim rečima, u Remetincu provesti dve ili tri sedmice.

Ministar je kazao da je proces izručenja "dugo trajao", te da je "Hrvatska poduzela krajnji napor da do izručenja dođe".

Na pitanje može li Marić tražiti prevremeno puštanje iz zatvora, Miljenić je rekao:

"Svaki osuđenik u skladu sa zakonom ima pravo da traži uslovni otpust. Bitno je da je njegov tretman sada kao kod bilo kojeg osuđenika u Hrvatskoj. Za sve je nadležan hrvatski sud, koji će postupati dalje", precizirao je.

Podsetivši da je Marić uhapšen 2010. i, ne ulazeći u njegovu krivicu, njemu je u skladu sa konvencijom o transferu osuđenih osoba, omogućeno da kao državljanin Hrvatske zatvorsku kaznu izdržava u Hrvatskoj.

Upitan da li je ovo korak ka normalizaciji odnosa dve zemlje Miljenić kaže:

"Neću govoriti o normalizaciji odnosa. Ovo je svakako jedan dobar korak, jer je bitno da zemlje, pogotovo u ovoj pravosudnoj sferi, imaju poverenje jedna u drugu i da se poštuju neke stvari koje smo potpisali. Imamo odnose koji su takvi kakvi jesu, ovo će sigurno pridoneti da oni budu bolji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: