BG: Splav potonuo zbog preopterećenosti

Splav "Mala Kolubara" u trenutku otvaranja nije bio registrovan i verovatno je potonuo zbog preopterećenosti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.06.2015.

14:32

Default images
foto: RTS

Protiv vlasnika će najverovatnije biti podneta krivična prijava zbog ugrožavanja opšte bezbednosti građana, izjavio je pomoćnik ministra građevinarstva zadužen za inspekcijske poslove Aleksandar Simić.

Simić je rekao da splav restoran "Mala Kolubara" u trenutku otvaranja nije bio registrovan, jer je ranija dozvola za registraciju, koja je važila za 60 osoba, istekla.

"U trenutku otvaranja na splavu se nalazilo stotinak ljudi pa se sumnja da je to jedan od uzroka potonuća", rekao je Simić.

On je dodao da je 19. marta, Uprava za ispitivanje sposobnosti brodova naložila da se otklone određene nepravilnosti i nedostaci na plovnom objektu što do danas nije učinjeno.

Vlasnik objekta je, kako je dodao, bio zadužen da pribavi potrebne dozvole i da se registruje u Lučkoj kapetaniji gde bi Republička inspekcija plovidbe mogla da iskontroliše objekat i pusti ga u rad.

"Samim tim bi izbegao krivičnu prijavu koju će najverovatnije dobiti zbog ugrožavanja opšte bezbednosti građana", naveo je Simić.

On je rekao i da Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture unazad mesec dana kontinuirano, dva puta nedeljno, kontroliše sve plovne objekte na Savi i Dunavu, a u saradnji sa Ministarstvom za rad, Carinom, Rečnom policijom, Upravom za opasne terete...

"Permanentno kontrolišemo sve plovne objekte u plovidbi i primetili smo da je do 30 odsto nelegalno, odnosno u nekom su prekršaju, dok je tri do četiri tone robe u rečnom saobraćaju u sivoj zoni", naveo je Simić.

Ministarstvo je, podvukao je, rešeno da tome stane na put, kako bi plovni put i reke bili u potpunosti dovedeni u red.

On je u tom kontekstu naveo da je pre dva meseca uklonjeno 40 brodova iz akvatorijuma Beograd na vodi, odnosno da je urađeno ono što je bilo u nadležnosti Ministarstva.

Splav na Savi "Mala Kolubara" sinoć je delimično potonuo, evakuisano je oko 100 posetilaca i nema povređenih osoba, preneli su jutros beogradski elektronski mediji.

Voda je počela da prodire oko 21 časa, a oko 30 ljudi, među kojima 10 vatrogasaca, su sajlama, izvlačili na obalu Save splav čijih se 160 kvadratnih metara našlo pod vodom.

Splav restoran koji je sinoć trebalo da bude svečano otvoren iznenada je počeo da tone kada se jedan od pontona napunio vodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: