Vujanović posthumno odlikovao Đinđića

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović posthumno je odlikovao Ordenom crnogorske velike zvezde ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2015.

20:43

Default images
Foto: Beta, arhiva

Vujanović je poručio da je Đinđić svetionik demokratije, koji je učinio mnogo za dobre odnose Srbije i Crne Gore.

On je, uručivši odlikovanje Đinđićevoj supruzi Ružici, istakao da je ubijeni srpski premijer značajan deo svoje energije, entuzijazma, kreacije i dobrih namera uložio u dobre odnose između dve države.

"Lično ga poznajem, a s njim sam sarađivao kao predsednik vlade. Imao sam čast, zadovoljstvo i privilegiju da s njim gradim dobre odnose Crne Gore i Srbije", rekao je Vujanović.

Prema njegovim rečima, sa Đinđićem se poslednji put susreo 10. marta, dva dana pre atentata na srpskog premijera, kada mu je Đinđić ponovio da je važno da Srbija i Crna Gora naprave odnos između država i naroda koji će biti primer ne samo u regionu već i u međunarodnoj zajednici.

"Vredelo je živeti život Zorana Đinđića. Ostavio je nešto što ga čini, u ljudskom smislu, emociji i poštovanju, besmrtnim. I kao što je Seneka rekao da su grobovi mrtvih u srcu živih, tako je on u srcu, ne samo Ružice, njegove dece i potomaka, već i u srcu svih koji vole pravu Srbiju, svih koji vole dobre odnose Srbije i Crne Gore", istakao je Vujanović i u ime tih dobrih odnosa Ružici Đinđić uručio odlikovanje za ubijenog premijera u prostorijama crnogorske ambasade.

Ružica Đinđić je predsedniku Crne Gore zahvalila na toplim rečima i, kako je rekla, divnom sećanju na davno vreme i prijateljstvo koje je bilo, ne samo rukovođeno politikom, već prevashodno prijateljstvo negovano porodičnim vrednostima.

"Veoma sam srećna zbog ovog odlikovanja, jer za prave stvari nikada nije kasno. Ono dolazi 12 godina posle ubistva Zorana Đinđića, ali svako posthumno odlikovanje je potrvda da je sve ono što je činio tokom života bilo ispravno", rekla je Ružica Đinđić.

Kako je istakla, politika njenog supruga u datom momentu možda nije vrednovana kao dobra, ali vreme je tu da takvo mišljenje opovrgne, a potvrda za to je i odlikovanje koje je došlo iz "prave ruke i prijateljske zemlje".

Ukaz o odlikovanju predsednik Crne Gore doneo je 29. maja ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: