Balkanci kontrolišu "najveći kartel sveta"

Kriminalci iz Srbije i Crne Gore sa Balkana kontrolišu podzemlje u Australiji, a imaju veze sa bandama u Kolumbiji, Meksiku i Aziji, pišu mediji u Australiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2015.

09:55

Default images
Foto: Thinkstock

Kako prenosi "Dejli telegraf", veliko istraživanje "Njuz korpa" otkrilo je niz detalja o jednom od najvećih narko-kartela na svetu, koji vode ljudi sa Balkana.

Na čelu kartela su navodno imigranti iz bivše Jugoslavije, "nekada istaknute figure podzemlja", kojima je baza devedesetih bio Kings Kros, sidnejski centar noćnog života, ali i kriminala.

Kako tvrdi list, svi oni su se sredinom prošle decenije naizgled povukli iz kriminala, napustili Australiju i vratili se na Balkan. Međutim, nova istraga pokazuje da su oni pažljivo isplanirali svoj povratak i ispleli kriminalnu mrežu koja se širi svetom.

"Droga se u Australiju unosi i rastura zahvaljujući lokalnim bandama motociklista, a kartel sada 'aktivira spavače' u drugoj i trećoj generaciji austarlijskih kriminalaca kako bi se dovršilo ono što u suštini predstavlja smenu generacija u podzemlju", piše u istraživanju.

Jedan policijski zvaničnik je rekao da je ova kriminalna organizacija najveća pretnja za Australiju, zahvaljujući svojim čvrstim osnovama, disciplini i uticaju u lokalnim komunama.

"Koren problema je posejan kada je bivši predsednik Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević sponzorisao selidbu kriminalnih familija u Australiju, tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog godina", piše u istraživanju.

Kako se navodi, australijska policija je ustanovila da se izvestan broj ozloglašenih kriminalaca za koje se verovalo da su se povukli devedesetih, vratio na čelo kartela i to iz svojih baza u Srbiji i Crnoj Gori.

Mrežu navodno vodi bivši kriminalac iz Kings Krosa Vaso Ulić, koji je u Australiju otišao 1979. godine, da bi je napustio zauvek 2005. godine.

Kako se navodi, ova mreža u Australiju godišnje "upumpa" najmanje šest tona droge - kokaina i ekstazija.

Dodatni problem predstavlja to što Australija nema sporazum o ekstradiciji sa Crnom Gorom iako policije dve zemlje već sarađuju na ovom slučaju. Crnogorsko tužilaštvo je za "Njuz korp" potvrdilo da ima dosije o Uliću.

Kako prenose Vijesti, kriminalnu grupu, koja je pod lupom državnih organa Australije, SAD, Britanije i Italije, predvode mahom državljani Australije navodno na čelu sa Ulićem.

Drogu iz Južne Afrike švercuju i u Evropu, Kinu, Nigeriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: