U Španiju stiže 2.200 marinaca

Španija je potpisala sporazum sa SAD kojim se Sjedinjenim Državama dozvoljava da svoje prisustvo u vojnoj bazi jugu Španije učini stalnim, prenosi „Raša tudej“.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

22:10

Default images
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, Moron vazduhoplovna baza će ubuduće biti mesto za više od 3.000 vojnika SAD, što je tri puta više nego do sada.

Baza će ostati španska teritorija i vojnicima SAD će za sve misije iz baze biti potrebna dozvola Španije, navode zvaničnici.

Španska vlada je odobrila sporazum u petak, a komanda Sjedinjenih Država za Afriku nedavno je koristila tu bazu za operacije u borbi protiv širenja ebole na afričkom kontinentu.

Državni sekretar SAD Džon Keri posetiće Madrid u subotu i ponedeljak kako bi finiširali sporazum, koji nakon što bude potpisan, ostaje samo da ga ratifikuje španski parlament.

Moron vazduhoplovna baza nalazi se u Andaluziji, najjužnijoj provinciji Španije i nalazi se na manje od sat vremena vožnje od Sevilje.

Bilateralni sporazum o vojnom prisustvu SAD u toj bazi potpisan je 1988. godine i podrazumeva dozvolu vojnicima Sjedinjenih Država za pristustvo u bazi koja mora da se obnavlja svake godine.

U počeku tamo uopšte nije bilo američkih vojnika, međutim, nakon napada na ambasadu SAD u Bengaziju 2012. godine kada su ubijeni ambasador Kristofer Stivens i još troje ljudi, vojnicima SAD je data dozvola za prisustvo u aprilu 2013. godine.

Pentagon sada može da poveća broj vojnika kojih se trenutno u bazi nalazi 850.

Kako se navodi, plan je da oko 2.200 marinaca stigne ubrzo, a broj aviona stacioniranih u bazi može da poraste sa 14 na 40.

Sporazum takođe podrazumeva investiciju od 26 miliona dolara u razvoj baze, navodi „El Pais“.

Španski zvaničnici ističu da će prisustvo vojnika SAD samo doprineti stabilnosti ne samo u Africi već i u Evropi i na Bliskom istoku.

Ističe se da je cilj marinaca da štite interese Sjedinjenih Država u regionu, izvode misije spašavanja i interveništu u regionalnim sukobima i humanitarnim katastrofama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: