Rusija: Nećemo o imenima sa "Crne liste"

Rusija je zemljama EU poslala spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, ali nije htela da objavi imena, navode iz ruskog ministarstva spoljnjih poslova.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

21:25

Default images

"Mi bismo želeli da se uzdržimo od komentarisanja imena ljudi kojima je zabranjen ulazak u Rusku Federaciju, iako su se njihova imena pojavila u nekim medijima. Istovremeno potvrđujemo da su slične liste predate našim evropskim partnerima", rekao je zvaničnik ruskog MIP-a, navodi TASS.

On je precizirao da je Rusija uvela ove rekstrikcije isključivo kao recipročnu meru postupcima EU.

"Odgovor nekim evropskim zemljama koje traže objašnjenje zašto su ova imena stavljena na listu osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusiju je jednostavan - to je urađeno kao odgovor na sankcije koje su Rusiji uvele neke zemlje EU predvođene Nemačkom", rekao je taj zvaničnik.

Ruska „Crna lista“ kojom zabranjuje evropskim zvaničnicima da uđu na njenu teritoriju je potpuno je proizvoljna i neopravdana, ocenili su u toku dana u administraciji EU.

Crna lista sadrži između 80 i 90 imena, a napravljena je pošto je EU zabranila ulazak na svoju teritoriju nekim ruski državljanima, posle pripajanja poluostrva Krim i zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi.

Ministar spoljnih poslova Finske Timo Soini je izjavio da Ruska “crna lista“ nije iznenađujuća.

Osim toga, Berlin je zatražio od Moskve objašnjenje zbog čega se osmoro nemačkih građana nalazi na "crnoj listi" zvaničnika iz EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: