Nastavljaju se sukobi na jugu Jemena

U eksploziji automobila bombe blizu jednog skladišta oružja u provinciji Abjan na jugu Jemena, danas je poginulo 12 šiitskih pobunjenika Huta.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.05.2015.

19:47

Default images
Foto: Beta

Najmanje osam osoba je ranjeno, izjavio je jedan lokalni zvaničnik.

Zvaničnik je za AFP rekao da su napad na obalski grad Šokra izveli lokalni borci, potpomognuti koalicionim snagama predvođenim Saudijskom Arabijom, koja od marta bombarduje položaje Huta.

Grad Aden, na jugu zemlje, bio je meta vazdušnih udara koalicionih snaga, ali i poprište žestokih sukoba pobunjenika i boraca iz snaga otpora.

Jedan zdravstveni zvaničnik kazao je da je u proteklih 48 sati u Adenu poginulo devet ljudi, od kojih četiri civila, dok je 132 ranjeno.

Avioni koalicionih snaga bombardovali su položaje pobunjenika širom Sane tokom noći, samo nekoliko sati pošto je izaslanik Ujedinjenih nacija za Jemen Ismail Uld Čeik Ahmed doputovao u jemensku prestonicu na razgovore sa političkim liderima u cilju obnove mirovnih pregovora u Ženevi.

Do eskalacije je došlo pošto je susedni Oman, koji ima dobre odnose sa Teheranom i član je Saveta za zalivsku saradnju (GC C), kao i Saudijska Arabija, ugostio delegate šiitskih pobunjenika i delegate iz Irana.

Među metama vazdušnih udara koalicionih snaga bila je i kuća svrgnutog predsednika Alija Abdulaha Saleha u Sanhanu, južno od prestonice.

Najnoviji napadi su usledili pošto je Saleh u intervjuu emitovanom u petak uveče rekao da odbacuje ponudu Saudijske Arabije od "više miliona dolara" za suprotstavljanje šitskim pobunjenicima.

Njegove snage su podržavale Hute, koji su osvojili Sanu u septembru, a ove godine i druge delove zemlje.

Saudijska Arabija sa svojim koalicionim partnerima pokrenula je 25. marta operaciju Odlučna oluja, kako bi odbranila vladu jemenskog predsednika Abd-Rabua Mansura Hadija od napredovanja šiitskih pobunjenika.

Operacija je prekinuta 21. aprila, da bi dan kasnije započela druga pod nazivom Obnova nade, usmerena na političke i mirovne napore.

Koalicija nije, međutim, isključila mogućnost upotrebe sile u slučaju pretnji i napredovanja Huta unutar Jemena, a povremeni vazušni udari i granatiranje su nastavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: