Keri i Zarif počeli ključne pregovore u Ženevi

Američki državni sekretar Džon Keri i ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif počeli su ključne pregovore o iranskom nuklearnom programu u Ženevi.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

18:00

Default images
Foto: Beta/AP

Pregovori su započeti pre 30. juna koji je postavljen kao rok za postizanje konačnog sporazuma.

Keri i Zarif stigli su u isto vreme na prvi sprat hotela u Ženevi različitim liftovima i pozdravili jedan drugog osmehom i stiskom ruke, naveo je AFP.

Dvojica zvaničnika su razgovarali dok su išli duž hodnika ka sali za sastanke.

Na pitanje novinara, da li očekuju da će sporazum biti postignut pre isteka roka, Zarif se nasmešio i rekao "pokušaćemo", dok Keri nije odgovorio.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Početkom aprila, Iran i šest sila postigli su dogovor o okvirnom sporazumu koji treba da bude finalizovan do kraja juna, a prema kome je Teheran u obavezi da značajno smanji broj centrifuga u zamenu za suspenziju sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: