SAD: Obučavali smo borca ID

Jedan džihadista Islamske države obučavan je za borbu protiv terorizma na američkom tlu u programu koji organizuje SAD, potvrdio je Stejt department CNN-u.

Izvor: B92, CNN

Subota, 30.05.2015.

14:12

Default images
Foto: Printskrin

Eksperti su zabrinuti da bi svoja znanja o protivterorističkim taktikama SAD mogao da prenese ekstremistima ID.

Zvaničnici su samo potvrdili izjavu nekadašnjeg vođe specijalnih policijskih jedinica Tadžihistana Gulmuroda Kalimova koji je nedavno objavio video u kojem navodi da je učestvovao u američkim programima obuke u Lusijani, najmanje tri puta.

“Od 2003. do 2014. Kalimov je učestvovao u nekoliko antiterorističkih treninga u SAD i Tadžihistanu u sklopu Odeljenja za bezbednost programa pomoći države za borbu protiv terorizma”, navodi se u izjavi CNN-u.

Kalimov je obučen najsavremenijim protivterorističkim taktikama za savladavanje militantnih grupa kojima se na kraju i sam pridružio.

On na snimku tvrdi da ga je ono što je video na treninzima okrenulo protiv SAD-a.

“Slušajte američke svinje, bio sam u Americi tri puta i video sam kako obučavate vojnike da ubijaju muslimane. Učite ih kako da opkole i napadnu muslimane i iskorene islam”, kaže on i dodaje:

“Uz božju volju, naćićemo vas, doćićemo vam u kuće i ibićemo vas”.

Eksperti su sada zabrinuti da bi Kalimov mogao svoja insajderska znanja o protivterorističkim taktikama SAD da prenese ekstremistima ID.

“To je vrlo opasna mogućnost”, rekao je za bivši oficir američke vojnoobaveštajne službe Majkl Brin.

“Izgleda da je bio na obuci zaštite "važnih" osoba i meta. Sigurno zna kako se planiraju antiterorističke operacije i zna kako razmišljaju ljudi koji štite ambasade i druge mete.”

Bivši snajperista Pol Šar, koji sada radi u Centru za novu američku sigurnost, tvrdi da Kalimov može da drži taktičku obuku borcima Islamske države i regrutuje nove.

On smatra i da snimak Kalimova upravo služi kako bi privukao nove borce u ID.

Kalimov je bio zapovednik specijalne policije OMON koja je bila obučena za borbu s kriminalcima i militantima. Nestao je krajem aprila, što je izazvalo široku potragu tadžikistanske policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: