Anketa: Ne žele Sarkozija za predsednika

Uprkos pokušajima da promeni svoju reputaciju, 72 odsto Francuza ne želi Nikolu Sarkozija za predsedničkog kandidata na izborima 2017. godine.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 30.05.2015.

12:21

Default images
Foto: Beta/AP

Prema istraživanju koje je sporevela francuski centar za ispitivanje javnog mnjenja “Odoksa“, 72 odsto ispitanika ne želi da se bivši predsednik vrati na tu poziciju.

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi objavio je da se njegova opoziciona stranka Unija za narodni pokret (UMP) od sada zove "Republikanci", što analitičari ocenjuju pokušajem te stranke da poboljša svoj imidž uoči predsedničkih izbora 2017. godine.

Članovi te desničarske stranke su sa 83 odsto glasova za podržali promenu imena, iako je u onlajn glasavanju učestvovalo samo 46 odsto članova UMP-a, pokazali su rezultati koje je objavilo čelništvo partije, a prenela je agencija AFP.

"'Republikanci' ne predstavlja samo novo ime stranke. To je poziv svim onima koji su uznemireni što vide kako Republika iz dana u dan propada i onima koji žele da zaustave to propadanje", napisao je Sarkozi u poruci objavljenoj na novom sajtu stranke, republicains.fr.

Kako je centar “Odoksa“ naveo, 79 odsto ispitanika je navelo da ne veruje da će promena naziva dati Sarkoziju “novi početak“.

Promena naziva partije izazvala je različite reakcije.

“Od trenutka kada se Sarkozi vratio politici, on ima poteškoće da pridobije francuski narod. Da li će ovo promeniti stvari? Odgovor je očigledan da neće“, navela je Selin Braku, jedna od glavnih u centru “Odoksa“.

Nikola Sarkozi, koji je izglasan za vođu partije u novembru sa preko 60 odsto glasova, bio je predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine.

Slična anketa koja je ranije sprovedena je pokazala da čak 77 odsto ispitanika ne želi da se i sadašnji predsednik Fransoa Oland kandiduje 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: