SAD šalje avione i brodove u Južno kinesko more

SAD su obećale da slati vojne avione i brodove u sporne delove Južnog kineskog mora i pozvale su na hitnu obustavu polaganja prava Pekinga u napetom regionu.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

09:29

Default images
Foto: Beta, arhiva

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter izjavio je, na bezbednosnog konferenciji u Singapuru, da je intenziviranje aktivnosti na polaganju prava Pekinga u Južnom kineskom moru "u raskoraku sa međunarodnim normama", prenela je agencija AFP.

"Prvo, želimo mirno rešavanje svih sporova. U tom smislu, trebalo bi da se hitno i trajno zaustave polaganja prava od strane svih oni koji polažu pravo. Mi (SAD) se takođe protivimo svakoj daljoj militarizaciji spornih oblasti", rekao je Karter na godišnjem Šangri-La dijalogu o bezbednosti kojoj je prisustvola i visoka vojna delegacija Kine.

Mada među onima koji polažu pravo na veštacka ostrva su Vijetnamu, Filipini, Malezija i Tajvan, međutim Kina polaže pravo na mnogo veću površinu nego drugi.

"Nejasno je koliko će Kina ići daleko. Zato su ove vode postale izvor napetosti u regionu i tema za naslovne strane širom sveta", premetio je Karter.

Karterovi komentari usledili su pošto su vojni zvaničnici otkrili da je Kina postavila dva velika artiljerijska vozila na jednom od veštačkih ostrva koja se stvaraju u Južnom kineskom moru.

Taj podatak, ustanovljen pre najmanje nekoliko nedelja, podgrejao je strahove u SAD-u i širom Azije i Pacifika, da će Kina pokušati da iskoriste hidromelioracijske projekte u vojne svrhe, dodaje AP.

SAD: Peking krši međunarodno pravo

SAD su apelovale na Kinu da što je pre obustavi gradnju veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru, oceniviši da ponašanje Pekinga nije u skladu sa međunarodnim pravom.

"Pre svega mi želimo mirno rešenje svih sukoba... Protivimo se svakoj dodatnoj militarizaciji te zone (u Južnom kineskom moru)", rekao je američki sekretar odbrane Ešton Karter.

On je dodao da akcije koje Kina preduzima u Južnom kineskom moru nisu u skladu sa međunarodnim pravilima.

Do povećanih tenzija došlo je pošto je juče saopšteno da su na veštačkim ostrvima, koja Kina pravi u Južnom kineskom moru, primećena dva borbena vozila.

Na Južno kinesko more prava polažu Kina, Vijetnam, Filipini, Brunej, Tajvan i Malezija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: