"Tvrdnje da je Hag pod uticajem SAD neozbiljne"

Tvrdnje da je Haški tribunal pod jakim uticajem SAD su neozbiljne, ocenio je ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.05.2015.

09:50

Default images
Foto: Beta, arhiva

On je dodao da je međunarodni krivični tribunal nezavisni međunarodni sud pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Komentarišući za današnju "Politiku" slučaj Vojislava Šešelja, Kif je rekao da Britanija podržava rad tribunala, čiji je "važan element bavljenje prošlošću u smislu pamćenja, pomirenja, ali i dostizanja pravde".

Tvrdnje da je Haški tribunal pod jakim uticajem SAD su neozbiljne, ocenio je ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif i dodao da je međunarodni krivični tribunal "Ove godine nas očekuju neke važne godišnjice, poput 20 godina od Srebrenice. Ovi događaji su bitni zbog pamćenja, razumevanja događaja i, na kraju, što je najbitnije pomirenja", istakao je Kif.

On je rekao i da su za zemlje poput Srbije, koje imaju želju da uđu u EU, najbitnije pitanje ozbiljne reforme u sferama ekonomije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.

"Mi podržavamo program reformi koji sprovodi vlada premijera Vučića i nadamo se da će biti uspešan. Nadamo se da ćemo u reformisanoj EU biti u prilici da dočekamo reformisamu Srbiju", poručio je Kif.

Na pitanje da li je, pored sprovedenih reformi, jedina kočnica za otvaranje prvih poglavlja pitanje Kosova, britanski ambasador je odgovorio da se ne slaže s tim i da je pozicija britanske vlade da prva poglavlja budu otvorena do kraja ove godine.

"Smatramo da je to moguće ostvariti. Često se govori o tome da su najbitnija poglavlja 23 i 24, koja se bave važnim pitanjima kao što su vladavina prava, osnovna prava i slobode, ljudska prava, mediji. Ovde je ostvaren određeni napredak. Kada je reč o Kosovu (poglavlje 35), važno je da se podsetimo da je Briselski sporazum jedan dalekovidi sporazum, koji podržava izgradnju mirnije i prosperitetnije budućnosti za Srbiju, Kosovo i ceo region", rekao je Kif.

On je dodao i da Beograd i Priština imaju zajedničku odgovornost za sprovođenje sporazuma i ostvarivanje rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: