Optužuju tursku vladu zbog sirijskih pobunjenika

Turski list "Džumhurijet" optužio je vladu da naoružava sirijske pobunjenike.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

22:50

Default images
Foto: Freeimages

Ovaj list je objavio na veb stranici fotografije i video snimke kamiona državne obaveštajne službe koji prevoze oružje pobunjenicima.

Turska vlada, navodi AFP, najenergičnije odbija tvrdnje da pomaže pobunjenicima i optužila je na desetine tužilaca, vojnika i pripadnika bezbednosti koji su bili uključeni u pretraživanje kamiona, da takvim tvrdnjama žele da sruše vladu.

Ranije ovog meseca, Turska je uhapsila četiri tužioca koji su naredili pretragu vozila u blizini sirijske granice januara 2014. godine i oni se sada nalaze u zatvoru čekajući suđenje.

Više od 30 pripadnika bezbednosnih službi koji su učestvovali u presretanju kamiona, takođe, se suočava sa optužbama među kojima su špijunaža i pokušaj rušenja vlade, navodi francuska agencija.

Na snimku koji je objavio opozicioni dnevni list "Džumhurijet" na veb stranici, vide se inspektori kako pretražuju metalne kontejntere, a to posmatraju pripadnici bezbednosti i tužilaštva.

Na snimku se vidi kako zvaničnici prvo otvaraju kartonske kutije na kojima piše "lomljivo" i u njima su antibiotici. Ispod tih kutija se nalazi na desetine granata, vidi se na video snimku koji je napravilo anonimni posmatrač.

Džumhurijet” je objavio još nekoliko sličnih fotografija navodeći da je oružje ruskog porekla i da potiče iz bivših sovjetskih zemalja.

List tvrdi da su kamioni nosili 1.000 granata, 80.000 komada municije za lako i teško oružje kao i nekoliko stotina minobacača.

Istanbulsko tužilaštvo odmah je započelo istragu protiv "Džumhurijeta" pod sumnjom za terorizam, piše list "Radikal".

Vlada je ranije tvrdila da su kamioni nosili humanitarnu pomoć u Siriju, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je presretanje kamiona nazvao izdajom.

Tenzije oko spoljne politike turske vlade postaju sve veće uoči parlamentarnih izbora 7. juna, na kojima vladajuća Partija pravde i razvoja nastoji da održi dominaciju koju ima otkako je došla na vlast 2002. godine, navodi AFP.

"Ovo je značajna informacija. Sada izgleda da se u kutijama nalazilo oružje. Te fotografije su veoma neprijatne za prestiž Turske", rekao je vođa glavne opozicione Republikanske narodne partije Kemal Kiličdaroglu za AFP.

"Oni koji ilegalno šalju oružje u muslimansku zemlju imaju krv na svojim rukama", rekao je on i optužio Tursku da pomaže grupu Islamska država za koju je rekao da je teroristička.

Turska je negirala da pomaže džihadiste u Siriji, kao što je Islamska država, mada želi svrgavanje sirijskog predsednika Bašara al-Asada, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: