Nigerija: Inaugurisan Buhari

Bivši vojni diktator Nigerije Muhamadu Buhari zvanično je inaugurisan za predsednika te zemlje na ceremoniji u prestonici Abudži.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.05.2015.

12:09

Default images
Foto: Beta, AP

Ceremoniji su prisustvovali brojni afrički šefovi država i strani zvaničnici, među kojima i američki državni sekretar Džon Keri.

Buhari, obučen u tradicionalnu muslimansku odoru, stajao je tokom ceremonije na bini držeći Kuran u levoj ruci, preneo je Rojters.

Novi nigerijski predsednik položio je zakletvu pred predsednikom Vrhovnog suda Mahmudom Mohamedom, čime je započeo četvorogodišnji mandat tokom kojeg će se od samog početka suočiti sa problemima.

Buhari (72), bivši general nigerijske vojske, nasledio je državu koja se suočava sa krizom na više frontova, od teške ekonomske krize pa sve do oružane pobune islamista iz grupe Boko Haram.

Inauguracija Buharija je usledila 32 godine pošto je on prvi put stao na čelo države, tada posle vojnog puča, ali je bio svrgnut već posle 20 meseci.
Foto: Beta, AP
Pre polaganja svečane zakletve, Buhari se rukovao sa predsednikom kojeg je 1983. svrgnuo sa vlasti, Šehuom Šagarijem, kao i generalom koji ga je smenio 20 meseci kasnije, Ibrahimom Babangidom.

Buhari je sam sebe opisao kao "preobraćenog demokratu" i obećao da će njegova administracija biti posvećena ispunjenju potreba 173 miliona Nigerijaca, kao i da će njegov prvi korak biti odlučan udar protiv raširene korupcije.

Nigerija je najveći afrički proizvođač nafte i najveća privreda "crnog kontinenta", ali je zbog velikog pada cene nafte ta zemlja zapala u velike finansijske probleme, zbog kojih hiljade državnih službenika ne primaju platu, a nacionalna valuta je značajno izgubila na vrednosti.

Buhari i njegova Svenigerijska napredna stranka su tokom predizborne kampanje obećavali obimne promene, posebno na polju zapošljavanja, snabdevanja električnom energijom i opšte ekonomske neizvesnosti. Analitičari, međutim, očekuju da će ispunjenje tih obećanja biti teško zbog velikog manjka sredstava u budžetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: