Selo u kom je mafija ukrala izbore

Širom Italije će tokom vikenda biti održavani lokalni izbori, ali se birališta ne spremaju u kalabrijskom gradiću Plati jer tamo niko ne sme da se kandiduje.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

10:16

Default images
Foto: Thinkstock

Kalabrija je dom mafije Ndrangete, jednog od ključnih igrača u svetskoj trgovini kokainom, a ona je osamdesetih spustila svoju šapu na ovo mesto.

Kako navodi AFP u kratkoj reportaži, gradić sa oko 3.000 stanovnika je od 2012. godine bez gradonačelnika i od tada grad vodi supervizor kog je postavila italijanska vlada.

"Fenomen organizovanog kriminala je vidljiv u celoj zemlji. To je kompleksan problem, ali on nije u nadležnosti supervizora, već u nadležnosti policije", kaže Luka Rotondi, vladin supervizor u Platiju.

Dvojica gradonačelnika ovog mesta su ubijena sredinom osamdesetih godina prošlog veka i od tada se ceo grad plaši mafije. Loša ekonomska situacija i strah su doveli do sadašnjeg stanja.

"Kandidati kažu zašto da rizikujem život, zašto da budem heroj. Ovde su ljudi pošteni, ali to nije dovoljno u ", kaže Mimo Nasone, koordinator organizacije za borbu protiv mafije "Libera Kalabre".

Polovina stanovnika nema posao, infrastrukura se ne održava i u veoma lošem stranu je, a poplave su , a mladi nemaju perspektivu.

AFP navodi da je italijanski premijer Mateo Renci obećao da će posetiti Plati i pokazati da "političari nisu zaboravili svoje građane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: