Strah od nasilja tokom samita G7

Nemački sigurnosni organi strahuju od mogućnosti nasilnih demonstracija za vreme samita G7, bez Rusije, koji će se održati 7. i 8. juna u Nemačkoj.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

11:06

Default images
Foto: Beta, AP

Samit G7 biće održan u bavarskom dvorcu Elmau, smeštenom nadomak Garmiš-Partenkirhen u bavarskim Alpima.

To prizilazi iz dokumenata sigurnosnih službi u koje je politički magazin "Špigel" u onlajn izdanju imao uvid i piše da je bavarska Služba za zaštitu ustava ukazala je potrebno računati sa jednim većim brojem demonstranata, spremnih na nasilje, odnosno, oko 3000 nasilnika.

Osnova za zabrinutost sigurnosnih službi je, kako se navodi, i u činjenici da se savez "Stop G7 Elmau" nije, naime, jasno distancirao od nasilja u Frankfurtu iz marta na otvaranju nove centrale Evropske centralne banke, kada je povređeno 150 policajaca.

Nemačka štampa piše da u idiličnoj planinskoj oazi, nadomak Garmiš-Partenkirhena gde se nalazi dvorac Elmau i gde će nemački kancelar Angela Merkel ugostiti najmoćnije šefove država ili vlada G7, već vlada "vanredno stanje".

O sigurnosti nekoliko najmoćnijih ljudi i brojnih evropskih političara na samitu G7 brinuće čak 17.000 policajaca, navode meiđi.

U okviru mera sigurnosti već je privremeno, do sredine juna, suspendovan i Šengenski sporazum, tako da su nemački policajci, radi sprečavanja dolaska nasilnih demonstranata, već započeli pasošku kontrolu putnika na ulasku u zemlju, prenose mediji.

Nemačka Savezna kriminalistička služba (BKA) će, u okviru sigurnosnih mera, proveriti do početka samita G7 oko 10.000 osoba, proizilazi iz jednog odgovora Savezne vlade na pitanje saveznog poslanika iz partije Zeleni Ditera Janeceka, prenose nemački mediji.

Pri proveri BKA radi se o organizatorima skupa, novinarima i drugim akerditovanim osobama za G7, koji će biti održan 7. i 8. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: