"Specijalni sud nije samo Srbima važan"

Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović izrazio je žaljenje što je otkazana današnja sednica kosovske skupštine o Specijalnom sudu.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.05.2015.

12:15

Default images
Foto: Beta, AP

"Očigledno je da naši koalicioni partneri nisu uspeli da obezbede dovoljan broj poslanika, koji bi to podržali i sada se nastavlja ubeđivanje poslanika iz albanske zajednice da podrže ovaj zakon. Naši poslanici su bili u skupštini i spremni da o tome glasaju. Nažalost do toga još nismo stigli", rekao je Stojanović Tanjugu.

On je naveo da je očigledno potrebno još vremena albanskim političkim liderima da se usvoje amandmani i stvore preduslovi za usvajanje zakona o specijalnom sudu, kao i potom njegovo formiranje.

Sud je, kako je podvukao, ne samo važan za Srbe na Kosovu, već i Albance podjenako.

Stojanović je izrazio žaljenje što mnogi to ne razumeju, dodajući da neće biti moguće da se stvori normalno društvo ukoliko Specijalni sud ne bude kaznio one koji su počinili najstrašnije zločine.

"To nam je potrebno svima nama za pomirenje, stvaranje preduslova za normalan život", podvukao je Stojanović i dodao da nažalost neki to vide kao pretnju. On je naglasio da ne može da se opovrgne da su počinjeni mnogi zločini, da nisu istraženi i da počinioci nisu kažnjeni.

"Mi čekamo istinu, a posebno porodice ubijenih, nestalih i kidnapovanih. Te porodice imaju pravo na istinu, na pronalaženje i kažnjavanje počinioca", rekao je Stojanović.

Na pitanje šta misli o tužbi za genocid protiv Srbije koju zahteva kosovski ministar Hašim Tači, Stojanoviuć je kazao da je bilo teskso albanskim političkim liderima da objasne poslanicima i svima širom Kosova zašto je potreban Specijalni sud.

"Sada vidimo razne druge inicijative koje valjda služe za to da se zamagli situacija oko Suda, kao što je podignuta i tema oko formiranja vojske. Mislim da je sve to neki pokušaj da se skrene pažnja sa glavne teme", rekao je Stojanović.

Sednica Skupstine Kosova, na kojoj je trebalo da budu razmatrani ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine, odložena je na zahtev Demokratske partije Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: