Odložena sednica o Specijalnom sudu

Odložena je sednica Skupstine Kosova na kojoj je trebalo da se razmatraju ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK-a.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

10:46

Default images

Kako se navodi, sednica je odložena je na zahtev Demokratske partije Kosova (DPK) zato što, kako je rečeno, poslanicima nije dostavljen materijal iz Brisela o Specijalnom sudu.

Predlog šefa poslaničke grupe DPK Adema Grabovcija s obrazloženjem o odlaganju sednice, predsednik skupštine Kadri Veselji je stavio na glasanje.

Za odlaganje je glasalo 78 poslanika, dva su bila uzdrzana, a jedan poslanik je bio protiv.

Prethodno je poslanička grupa DPK Hašima Tačija održala sastanak na kome se 10 poslanika izjasnilo da neće glasati za predložene ustavne amandane o formiranju Specijalnog suda.

Kako se preneli mediji u Prištini, to je uticalo da DPK predloži da se sednica odloži na neodređeno vreme. Ispred skupštine počeli su protesti organizacija proizašlih iz bivše OVK koje traže da poslanici ne prihvate formiranje Specijalnog suda jer, on, prema njihovom mišljenju, neće ništa doneti dobro Kosovu.

Oni su, kako navode mediji, "revoltirani zato što domaći i međunarodni sudovi nikada nisu sudili srpskim zločinima i genocidu nad Albancima na Kosovu, što međunarodna zajednica putem UNMIK-a i Euleksa podiže političke optužnice protiv boraca OVK, i povodom presude protiv komandanata koji su se borili za slobodu".

Čelnici kosovskih institucija su više puta ukazivali da je Kosovo preuzelo obavezu sprovođenja odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine, kako bi se istražili navodi iz izveštaja Dika Martija.

Za usvajanje ustavnih izmena potrebna je dvotrećinska većina svih poslanika, kao i dvotrećinska većina poslanika iz manjinskih zajednica.

Međunarodni predstavnici su najavili mogućnost da će, u slučaju da Skupstina Kosova ne usvoji ustavne promene i zakon o osnivanju Specijalnog suda, to učiniti Savet bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: