Odluka o sudu za OVK i protest u Prištini

Skupština Kosova danas razmatra predlog amandmana na Ustav Kosova koji će omogućiti donošenje zakona o formiranju Specijalnog suda za bivše pripadnika OVK.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

00:27

Default images

Udruženje organizacija veterana i invalida bivše Oslobodilačke vojske Kosova održaće u Prištini protest protiv osnivanja Specijalnog suda koji treba da sudi za zločine bivše OVK.

Protest će početi u 10 časova ispred Nacionalnog pozorišta u Prištini.

"Polazeći od činjenice da je zločine i genocid nad albanskim narodom na Kosovu izvršila Srbija, da (počinioci) nikada nisu osuđeni od strane domaćih i međunarodnih sudova, i da je međunarodna pravda na Kosovu, kroz UNMIK i EULEKS, neprekidno podizala političke optužnice protiv boraca OVK i polazeći od jučerašnje presude protiv naših komandanata i saboraca, pozivamo građane da se bez razlike masovno pridruže protestu", kaže se u pozivu organizacija proizašlih iz OVK.

Agencija Beta nije mogla da dobije zvanične potvrde da će se danas na istoj ili drugoj vanrednoj sednici razmotriti i Predlog zakona o specijalnom sudu, kako je ranije bilo nezvanično najavljeno.

Amandamani i zakon treba da budu usvojeni dvotrećinskom većinom glasova 120 poslanika Skupštine Kosova i dvotrećinskom većinom glasova 20 poslanika manjinskih zajednica.

Protiv usvajanja amandmana i zakona će glasati poslanici opozicionih stranaka - "Samoopredeljenja", Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo.

Stranke na vlasti ne mogu da računaju ni na sve glasove svojih poslanika, pošto među poslanicima Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova ima onih koji su najavili da neće glasati za usvajanje amandmana i zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: