Kitarović: Zahteve veterana uzeti u obzir

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da niko, pa ni hrvatski ratni veterani, ne može biti iznad zakona.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.05.2015.

21:55

Default images
Foto: Beta/AP

Ona je dodala da ipak treba uzeti u obzir zahteve vetarana koji već 222 dana protestuju, jer ne veruje da bi ratni invalidi mesecima demonstrirali, a da za to nemaju razloga.

To je bio odgovor Kitarovićeve za Dnevnik Nove TV na pitanje mogu li hrvatski branitelji da budu iznad zakona s obzirom da nisu prijavili protest i da su sinoć na Markovom trgu ostali i posle 22 časa, što zakon ne dopušta, prenosi Hina.

Kitarovićeva je rekla kako je njen savetnik za branitelje Ante Deur stalno izveštava o protestu branitelja i da je Deura poslala među demonstrante kako bi saznala šta se događa "na licu mesta", kao i kako on pokušava da posreduje u smirivanju stanja.

Kitarovićeva je rekla da treba da se sasluša i razgovara i da se proba da se "stvar reši na civilizovan, miran i dostojanstven način".

Hrvatska predsednica je istakla da događaji na Markovom trgu nisu dobri ni za unutrašnje stanje u Hrvatskoj, ni za međunarodni ugled zemlje zbog čega je prethodne večeri pozvala sve odgovorne na dostojanstveno ponašanje, mir i na rešavanje otvorenih pitanja kroz dijalog.

Na pitanje ko je odgovoran za eskalaciju braniteljskog protesta, Kitarovićeva je odgovorila da "ne bi o tome prosuđivala".

Hrvatski ratni veterani, koji su od četvrtka uveče protestovali u centru Zagreba, jer smataju da su im ugrožena prava i traže ostavku resornog ministra Predraga Matića, probili su danas policijsku ogradu pa je situacija oko Markovog trga došla do usijanja, objavila je HRT.

Televizija N1 javila je da je tom prilikom došlo do okršaja policije i demonstranata, u kojem su bačene i baklje na policajce, posle čega su se oni povukli, pa su branitelji odneli postavljenu ogradu i ježeve, a neki od njih su pozvali policiju da otkaže poslušnost.

Posle 17.30 sati veterani su počeli da se povlače s Markovog trga u Zagrebu, ali planiraju da se vrate u protestni šator gde će čekati ponedeljak i razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem, koji je najavljen u Banskim dvorima.

"Hrvatska ne može biti policijska i špijunska država"

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je danas, nakon što su se na Markovom trgu u Zagrebu sukobili policija i branitelji, da Hrvatska ne može biti policijska i špijunska država, te optužio savetnika predsednice Kolinde Grabar Kitarović da učestvuje u protestima veterana.

"Hrvatska ne može biti policijska i špijunska država. Tu je i predsednica Kitarović. Osoba koja je njen savetnik za branitelje, od najvećeg poverenja, takav čovek aktivno učestvuje u protestima. Kako da to protumačim? Zaključite sami. To nije dobro", rekao je premijer na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je rekao da odluku o uklanju šatora u kojima branitelji protestuju duže od sedam meseci nije njegova, već da je to bila procena policije.

Milanović je upozorio da svi koji krše zakon moraju biti svesni da će se zakon na njih primenjivati.

"Ja mogu pozvati gospodu da za nekoliko dana razgovaramo u vladi. Ali ne danas, to je nemoguće", rekao je hrvatski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: