ZG: Branitelji se povlače s Markovog trga

Hrvatski branitelji počeli su posle 17.30 sati da se povlače s Markovog trga u Zagrebu, ali planiraju da se vrate u protestni šator.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

18:59

Default images
Foto: Tanjug

Oni će tamo čekati ponedeljak i razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem, koji je u 10 sati najavljen u Banskim dvorima, javila je agencija HINA.

Jedan od vođa protesta Đuro Glogoški rekao je novinarima da su branitelji odlučili da se povuku iz Crkve Sv. Marka, gde su od sinoć, kao i s Markovog trga.

Branitelji su sa Markovog trga krenuli u koloni do Kamenitih vrata, gde će se pomoliti, a potom se uputiti u protestni šator ispred Ministarstva branilaca.

Tamo će, kako je rekao Glogoški, čekati ponedeljak i razgovor s premijerom Milanovićem.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko odbacio je danas kao notorne laži optužbe SDP i hrvatske Vlade da iza protesta branitelja stoji HDZ i poručio da premijer Zoran Milanović, ako ima dobru volju, može da reši problem kako bi se prekinula agonija i nemile scene na Trgu Svetog Marka.

On je premijeru poručio da razgovara s braniteljima i uveren je da se može rešiti ova "vrlo tužna epizoda".

Na pitanje kako komentariše to što su branitelji prekršili Zakon o javnom okupljanju odgovorio je da je reč o braniteljima i upitao: "Hoćemo li branitelje koji su odbranili Hrvatsku tretirati kao huligane koji krše zakon?"

U izjavi novinarima vođa protesta Đuro Glogoški je kazao da će, ako premijer odbije njihove zahteve, ostati na pozicijama na kojima jesu te i nadalje tražiti razgovore.

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je danas, nakon što su se na Markovom trgu u Zagrebu sukobili policija i branitelji, da može pozvati njihove predstavnike za nekoliko dana na razgovor u vladi, ali ne danas.

Milanović je rekao i da vlada brine o braniteljima, ali je rekao i da će ova situacija prestati "kad to kaže predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ili kad to kaže predsednik HDZ Tomislav Karamarko".

Upozorio je da je vlada jedna od ključnih institucija koje se moraju poštovati i čuvati, a to je posao policije, reagujući na poziv Glogoškog policiji da otkaže poslušnost vlastima.

Hrvatski branitelji, koji od sinoć nenajavljeno protestuju u centru Zagreba, jer smataju da su im ugrožena prava i traže ostavku resornog ministra Predraga Matića, sukobili su se danas s policijom uklanjajući ogradu koju je policija postavila jer skup nije bio odobren.

Hrvatski ratni vojni veterani i invalidi već 222 dana protestuju ispred sedišta Ministarstva branitelja u Zagrebu i traže smenu resornog ministra Predraga Matića i njegovih saradnika, insistirajući na boljoj zaštiti svojih prava, a na ulicama su se sukobili sa policijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: