ZG: Sukob branitelja i policije na ulicama FOTO

Hrvatski vojni veterani sukobili su se sa policijom na ulicama Zagreba.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

14:15

Default images
Foto: Tanjug

Inače, hrvatski ratni vojni veterani i invalidi već 222 dana protestuju ispred sedišta Ministarstva branitelja u Zagrebu i traže smenu resornog ministra Predraga Matića i njegovih saradnika, insistirajući na boljoj zaštiti svojih prava.

Branitelji su sinoć nakon manjeg sukoba sa policijom, koja im je zabranila protest na Markovom trgu, ušli su crkvu koja se tu nalazi i u njoj su ostali do jutra.

Novinarima se obratio i bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović.

„Branitelji se koriste u političke svrhe. Ovo više nema smisla. Kao branitelj osećam nelagodu. Treba otići svojim kućama. Jasno je da najveći deo crkve radi u korist HDZ-a. Nadam se da će se ovo danas mirno riešiti", rekao je Jovanović, prenosi RTL.

Međutim, šatoraše je posetio HDZ-ovac Goran Marić, koji se rukovao s nekolicinom njih i ušao u crkvu.

“Jako je tu to što se događa, žalosno je vidjeti branitelje invalide kako leže na podu i čekaju da se situacija sredi. Bio sam unutra, kratko smo se pomolili, rekao sam im da izdrže", izjavio je Marić.

Oko 12 sati ministar Predrag Matić ušao je u Crkvu Svetog Marka kako bi razgovarao sa braniteljima.

Pet minuta kasnije, policija je na ulazu u crkvu zadržala oko stotinu demonstranata iz Savske ulice, koji pevaju „Zovi, samo zovi“.

"Matić je došao da nam kaže da ćemo dobiti razgovor u ponedeljak ak oodem kućama i razmontiramo šator. To je ultimatum na koji nećemo pristati. Zato i tražimo njegovu ostavku. Okupili smo se kako bismo ostvari dijalog i pozivamo premijera Milanovića da nas primi“, rekli su tada branitelji.

Matić je po izlasku iz Crkve Svetog Marka rekao da ima neugodna iskustva s braniteljima jer nisu uradili ništa čime bi pokazali želju za saradnjom, a Vlada im je više puta izašla u susret.
Foto: Tanjug
“Do dogovora s braniteljima nije došlo, ali nastavićemo dijalog. Želim da izbegnem da situacija eskalira. Ponudio sam da u ponedeljak održimo sastanak s premijerom. Zamolio sam ih da odu kućama i da razmontiraju šator. Odbili su rekavši da je to ultimatum”, rekao je Matić.

Prema njegovim rečima, sastanka neće biti pre nego što uklone šator.

Oko pola jedan policija i branitelji su se sukobili. Policija je pokušala privesti jednog od njih, ali su ih drugi u tome sprečili.

Jedan od lidera protesta Josip Klem istakao je da je ministar branitelja Predrag Matić obmanuo premijera Milanovića kad mu je rekao da je reč samo o šačici branitelja.
Foto: Tanjug
“Jako mi je žao zbog svega što se desilo. Mi pozivamo na razgovor i dijalog, a šta smo dobili. Policija je noćas tri puta napadala u crkvu. Mnogi su ljudi doživeli stres. Zamislite scene. Hrvatska policija s, ne znam kojom mržnjom, napada branitelje i ko im je to zapovedio”, rekao je Klem.

On je istakao da nije problem da čekaju sastanak s premijerom.

“Mi ćemo sačekati premijera, čekamo 222 dana, pričekaćemo i ponedjeljak. Neka bude ministar, pomoćnici, ali želimo premijera”, naveo je Klem.

Osim toga, on je naglasio kako nije bitno da li je protest prijavljen ili nije, ali je dodao da su ga danas prijavili.
Foto: Tanjug
“Mi nismo rušitelji, mi stvaramo, ali videli ste šta policija radi prema braniteljima u protestu”, zaključio je Klem.

Trenutno se u Crkvi Sv. Marka nalazi oko stotinu branitelja, dok su ostali ispred. Kako navode, imaju nekoliko prostirki, ali im i dalje nedostaje hrane, vode i lekova.

“Ovde je nekoliko dijabetičara i branitelja s visokim pritiskom. One koji treba da idu na dijalizu odvela je hitna pomoć, a ukupno ih je odvezla tri. Mi smo ovakve nehumane uslove proživeli '91. Samo što je sada teže, jer smo bolesni”, rekla je braniteljica Zorica Gregurić.

Oko pola dva ispred crkve je izašao vođa branitelja Đuro Glogoški, koji se obratio policiji pomoću megafona.

“Obraćam se hrvatskoj policiji, otkažite poslušnost, nemojte da hrvatske majke opet plaču", rekao je. Jedna od rečenica koja se čula bila je: "Zar mislite da nas barikade mogu zaustaviti?", prenosi Dnevnik.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: