SAD: BiH nam je veoma važna

Ovo je ključna godina za BiH koju SAD gledaju kao ključnu u postdejtonskom periodu, naveo je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji.

Izvor: Beta

Petak, 29.05.2015.

11:55

Default images
Foto: Beta, AP

On je za današnji Dnevni avaz rekao da "BiH ostaje veoma važna za SAD, za Stejt department, kao zemlja koja je prošla kroz teško vreme", kao i da je to zemlja "kojoj je potrebna podrška međunarodne zajednice, uključujući i SAD".

"Narodi BiH i njihovi izabrani lideri treba da predvode reformski proces, ali je važno i da međunarodna zajednica osigura pomoć, savet, ohrabrenje, kako bi se u BiH donele važne, posebno teške odluke", naveo je Ji.

Osim toga, on je istakao da se na napredak u sprovođenju reformi u Vašingtonu gleda kao na ključni period u postdejtonskoj istoriji te zemlje.

Američki diplomata je potvrdio da će naredne sedmice u Vašingtonu boraviti premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da "je svaka zemlja na zapadnom Balkanu na različitom nivou u svom integracionom procesu sa EU ili sa NATO".

Političarima u BiH je poručio da "za sada treba da ostanu u Sarajevu i BiH i nastave da rade sa svojim kolegama u donošenju odluka s kojim će reformama ići dalje”.

Odgovarajući na pitanje da li su BiH i Srbija "na liniji vatre" zbog ruske politike i uticaja na Balkanu, američki zvaničnik je rekao da "nema informacija da je BiH u nekoj vrsti bliske opasnosti od te vrste pritiska".

Komentarišući obeležavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula, Ji je rekao da je "važno obeležiti ovu godišnjicu kako bi se prisetili žrtava i obnovili posvećenost da se takvo zverstvo i genocid ne dogodi u Evropi ili bilo gde drugde ikada više".

Ji je zaključio da "nema ozbiljne debate o tome je li u Srebrenici bio genocid ili ne i da je to pitanje rešeno, iako možda postoji nekoliko pojedinaca koji bi to osporili, ali da to među ozbiljnim ljudima nije otvoreno pitanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: