ZG: "Mogu samo mrtve da nas iznesu"

Hrvatski branitelji koji su noć proveli u Crkvi svetog Marka poručuju da će tamo ostati do daljeg, da nikome ne veruju, kao i da "mogu samo mrtve da ih iznesu".

Izvor: Tanjug

Petak, 29.05.2015.

10:29

Default images
Foto: Youtube printscreen

Branitelji su sinoć nakon manjeg sukoba sa policijom koja im je zabranila protest na Markovom trgu ušli su crkvu koja se tu nalazi.

Inače, hrvatski ratni vojni veterani i invalidi već 222 dana protestuju ispred sedišta Ministarstva branitelja u Zagrebu i traže smenu resornog ministra Predraga Matića i njegovih saradnika, insistirajući na boljoj zaštiti svojih prava.

Markov trg je i dalje blokiran, metalne ograde stoje na prilazima i na Trgu, a mogu da prođu samo vozila sa specijalnom dozvolom.

Oko 11 časova stigao je i novi kordon policije čiji je zapovednik, prema pisanju Indeksa rekao policiji da ne puštaju novinare ispred.

Predsednik Udruženja stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški pred crkvom se obratio javnosti i jos jednom poručio da očekuje od čelnih ljudi države da ih pozovu na razgovor, kao i da nemaju nameru da izađu iz crkve, odakle ih, kaže, "samo mrtve" mogu izneti.

"Policija je sinoć u tri navrata pokušala da uđe u prostorije crkve, ali su se vratili jer im nismo dozvolili. Procenjujemo da je situacija ozbiljna. Zbog onog što se dogodilo sinoć, mislimo da su naši životi ugroženi. Gospoda iz policije juče su htela da otmu (jednog od vođa protesta) Josipa Klema, ali nije im uspelo“, rekao je Glogoški.

Kako se požalio novinarima, nemaju hranu, toalet, a imaju problema sa lekovima, a od jutros je intervenisala i Hitna pomoć i iz crkve izvela jednog muškarca.

"Želimo da znama ko je izdao narađenje da se tako postupa sa nama", zapitao je Glogoški i precizirao da traže da ih na razgovor prime" premijer (Zoran Milanović), predsednik Sabora (Josip Leko) i predsednica (Kolinda Grabar Kitarović)".

Ono u čemu je policija za sada dosledna, navodi HRT, je da ne dozvoljava dostavu hrane i pića demonstrantima.

Novinarima se obratio i bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović.

„Branitelji se koriste u političke svrhe. Ovo više nema smisla. Kao branitelj osećam nelagodu. Treba otići svojim kućama. Jasno je da najveći deo crkve radi u korist HDZ-a. Nadam se da će se ovo danas mirno riešiti", rekao je Jovanović, prenosi RTL. Međutim, šatoraše je posetio HDZ-ovac Goran Marić koji se rukovao s nekolicinom njih i ušao u crkvu.

“Jako je tu to što se događa, žalosno je viđeti branitelje invalide kako leže na podu i čekaju da se situacija sredi. Bio sam unutra, kratko smo se pomolili, rekao sam im da izdrže", izjavio je Marić.

Problem je i taj što u crkvi nema sanitarnog čvora pa se očekuje da će, pritisnuti osnovnim životnim potrebama, u neko vreme ipak morati da izađu iz objekta.

Nezadovoljni odnosom prema braniteljima u Zagreb stižu i njihove kolege iz drugih gradova Hrvatke - Slavonskog Broda, Osijeka... a zabeleženi su i pojedinačni dolasci iz Splita, Šibenika i mnogih drugih mesta.

Branitelji su sinoć u večernjim satima najavili da očekuju da će se danas i u idućih nekoliko dana više hiljada ratnih veterana okupiti u Savskoj.

„Šalji poruke svima, sve diži, neka krenu za Zagreb. Sve županije, svi“, rekao je sinoć Josip Klem, prenosi Indeks.hr

Policija je sinoć u nekoliko navrata pokušala da nagovori branitelje da izađu iz crkve, čak su u jednom trenutku pokušali da uđu u nju, ali su im prolaz onemogućili sveštenici.

Koliko je situacija bila ozbiljna govori i to da je neko vreme intervenciju pratio i sam direktor policije Vlado Dominić, a najdramatičnije je bilo u trenutku kada se jedan branitelj popeo na krov zgrade nasuprot crkve i pretio samoubistvom, ali su ga kolege nagovorile da odustane od svoje namere.

Noćas je ragovala i predsednica Grabar Kitarović i pozvala "sve odgovorne na iskorak ka dijalogu i zajedničkom rešavanju otvorenih pitanja", uverena da je svima stalo do stabilnosti "domovine, njenog ustavnog i pravnog poretka, kao i međunarodnog ugleda".

"U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog," stoji u saopštenju predsednice Hrvatske, dok je resorni ministar Matić poručio da "ultimatum znači da nema razgovora" i smatra da su branitelji izmanipulisani.

Deset saborskih klubova izrazilo je danas želju da progovori o protestu hrvatskih branitelja na Markovom trgu, na kojem je, prema zakonu, javno okupljanje zabranjeno od 22 do osam sati ujutro, pa su zatražili pauzu u radu Hrvatskog sabora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: