SPC: Artemije od sada samo Marko

Sabor SPC isključio je iz crkvene zajednice bivšeg vladiku raško-prizrenskog Artemija i bivšeg jeromonaha Nikolaja zbog raskola s Crkvom, objavlila je SPC.

Izvor: Beta

Petak, 29.05.2015.

15:46

Default images
Foto: Beta

U saopštenju se navodi da je Nikolaja rukopoložio Artemije "za pseudo-horepiskopa izmišljene staroraške i lozničke eparhije".

Dodaje se da su oni trajno isključeni iz crkvene zajednice, "sa nadom i molitvom Gospodu da im podari pokajanje kao jedini put spasenja i povratka Crkvi Božjoj, koja sa radošću uvek prima svakog pokajnika".

Artemije i Nikolaj će od sada moći da koriste samo svoja svetovna imena, Marko Radosavljević, odnosno Negoslav Nikolić. Artemije i Nikolaj su praktično anatemisani, što je prvi slučaj u istoriji srpske crkve.

Sabor je odlučio i da pozove monahe, monahinje i laike koji su "do sada učestvovali u bogosluženjima i podržavali ih (isključene) u raskolu da se vrate kanonskom poretku Pravoslavne Crkve" i opomene ih da "tajne ove dvojice izopštenih iz Crkvene Zajednice nisu Svete Tajne (krštenje nije krštenje, rukopoloženje nije rukopoloženje, pričešće nije Pričešće, da namesto blagoslova donose kletvu), i da je jedini izlaz iz takvog bezblagodatnog stanja put pokajanja i pokajnog povratka u krilo Svete Majke Crkve".

"Ovo naročito treba da imaju u vidu svi oni koji su u svojoj prostoti i naivnosti zavedeni njihovom obmanom i duhovnom prevarom, naročito zavedeni njime lakoverni monasi i monahinje, ali i vernici", saopštio je Sabor SPC.

Sabor SPC raščinio je Artemija u novembru 2010. godine jer je odbio da poštuje odluku Sabora kojom mu je, između ostalog i zbog nepravilnosti u poslovanju Eparhije raško-prizrenske, oduzeto upravljanje tom eparhijom.

Artemije je vraćen u čin monaha, ali on tu odluku ne priznaje, smatra da je raščinjen iz političkih razloga i dalje nastupa i služi kao episkop.

Istoričar Aleksandar Raković u izjavi za Tanjug kaže da je takva odluka SPC bila očekivana s obzirom na to da se bivši episkop Artemije, nažalost, još jednom oglušio o dobronameran poziv za mir i jedinstvo koji mu je uputio srpski patrijarh Irinej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: