"Nikada bolji bilateralni odnosi Srbije i Nemačke"

Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke nikada nisu bili tako dobri kao sada, uključujući i privrednu saradnju, izjavio je v nemački ambasador Hajnc Vilhelm.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.05.2015.

22:34

Default images
Foto: Tanjug

On je naveo da je za Nemačku Srbija ključna zemlja zapadnog Balkana koja ima njenu podršku na putu ka EU.

On je na 44. klubu lobista u Privrednoj komori Beograda rekao da, nažalost, Nemačka više nije prvi trgovinski partner Srbije, jer ju je prestigla Italija, zbog dolaska Fijata u Kragujevac.

Uprkos tome, naveo je, vrednost razmene dve zemlje iznosi oko 3,2 milijarde evra i beleži trend stabilnog rasta, za koji se očekuje da će iznositi pet odsto godišnje.

Napomenuo je da na srpskom tržištu trenutno posluje 370 velikih nemačkih firmi i da predstojeći dolazak "velikana privrede" Lidla i Tenisa pokazuje da Srbija postaje atraktivna.

On je preneo da nemačke firme u Srbiji smatraju da je birokratija možda prespora, ali i da je donet veliki broj pristojnih zakona, kao što je Zakon o radu, za koji ocenjuju da je apsolutno dobar.

Nemački ambasador smatra da u Srbiji nedostaje preduzetničkog duha i da se još očekuje privredni zamajac kome bi moglo doprineti angažovanje mladih koji bi osnovali svoje firme jer, kako je primetio, ne isplati se samo čekati velike strane investicije.

Vilhelm je naglasio da je saradnja Srbije i Nemačke jako napredovala u svim poljima, politici, ekonomskim odnosima, kulturnim i ličnim vezama.

"Biću neskroman, uz naše zalaganje i dobru saradnju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je naš odličan partner, u Nemačkoj vidi uzor, i nama se obraća za puno saveta, jako smo napredovali u svim poljima", rekao je Vilhelm, koji smatra da Nemačka u očima premijera Vučića i uopšte srpskog naroda "svira prvu violinu".

Srbija ima pozitivnu ulogu u regionu poslednjih nekoliko godina, rekao je Vilhelm navodeći da predstojeća poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji znači priznanje za zalaganje Srbije.

On je podsetio da je Nemačka najveći pojedinačni donator i od 2000. do danas donirala je Srbiji 1,8 milijardi evra u razvojnoj pomoći.

Vilhelm je istakao da je Srbija za Nemačku ključna zemlja zapadnog Balkana i da se snažno zalaže za evropske intergracije Srbije, iako to možda nije utisak u medijima.

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković rekao je Tanjugu da je to udruženje izuzetno zadovoljno što je moglo da ugosti nemačkog ambasadora.

"Nama je Nemačka izuzetno važna, ne samo kao trgovinski i privredni partner već i pratilac i uzor na putu ka EU", istakao je Vuković.

On je napomenuo da je lobiranje veoma značajno u približavanju EU i to naročito ekonomsko lobiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: