"Hoćemo referendum o EU kao Britanci"

Nacionalni front (FN) zatražio je od vlade u Parizu da sledi britanski primer i organizuje referendum o ostanku ili odlasku Francuske iz Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.05.2015.

15:03

Default images
Foto: Beta, AP

"Britanska vlada je to učinila: građani Ujedinjenog Kraljevstva biće konsultovani do kraja 2017. (možda već i 2016. godine) o tome da li žele ili ne da njihova zemlja ostane u sastavu EU. Do referenduma, Velika Britanija je u poziciji da može da iziskuje istinska poboljšanja", saopštio je danas potpredsednik FN Florijan Filipo.

Prema njegovim rečima, ispunjenje predizbornog obećanja britanskog premijera Dejvida Kamerona podstiče FN da ispuni svoje obećanje i izdejstvuje sličan referendum u Francuskoj, prenosi pariski list "Figaro".

"Nacionalni front hitno traži od vlade da predloži slično konsultovanje Francuza, kao sinonim za obnovu demokratije, u skladu sa vremenskim rasporedom koji su odredili naši susedi s one strane Lamanša", navodi se u saopštenju FN.

Evropski poslanik Filipo ukazuje da je došlo vreme da se svi evropski narodi pitaju da li žele ili ne da suvereno odlučuju o sebi i svojoj budućnosti.

"Daleko od karikatura Unije za narodni pokret i Socijalističke partije, kao i nekih medija, koji odbacuju centralni predlog našeg projekta zalažući se za evropejski dogmatizam i prezirući narod, Velika Britanija daje primer i pokazuje izuzetnu ozbiljnost u pripremama za ovaj istorijski referendum", ističe se u saopštenju.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izjavio je ranije danas da je britanski referendum o članstvu u Evropskoj uniji "veoma rizičan" i izrazio nadu da će Britanija ostati u Uniji.

"Saslušaćemo ga i videti šta predlaže. Pokrenuo je taj referendum projekat, to je nešto veoma rizično. Nadamo se da će Britanija ostati u EU", rekao je Fabijus uoči za danas najavljene posete britanskog premijera Kamerona Parizu.

Potpredsednik FN Filipo smatra da Fabijus "odbacuje demokratiju u ime Evropske unije".

"Ako vlada odbije da konsultuje Francuze putem referenduma, postaraćemo se da to pitanje bude u središtu naredne predsedničke kampanje", zaključuje se u saopštenju francuske ekstremno desničarske partije, na čijem je čelu Marin Le Pen.

Kameron danas otpočinje evropsku turneju tokom koje će posetiti Hag, Pariz, Berlin, Poljsku, gde će sa zvaničnicima razgovarati o reformi EU uoči referenduma o članstvu Velike Britanije do kraja 2017.

On planira da razgovara sa svih 27 lidera EU pre samita Evropskog saveta krajem sledećeg meseca i predstavi im planirane reforme kao što je ograničavanje imigracije u Veliku Britaniju.

Kraljica Elizabeta Druga je, izlažući zakonodavni plan novoizabrane vlade u parlamentu, objavila da će Velika Britanija do kraja 2017. održati referendum o članstvu u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: