Al Kaida zabranila napade na Evropu?

Al Kaida je zabranila svom sirijskom ogranku frontu Al Nusra da koristi Siriju za napade na Zapad, izjavio je vođa te grupe Abu Muhamed al Džulani.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

13:55

Default images
foto: Beta/AP

Al Džulani je u intervjuu za televiziju Al Džazira rekao da je front Al Nusra fokusiran na zauzimanje Damaska i svrgavanje sirijskog predsednika Bašara Asada.

On je, takođe, obećao da će biti zaštićene manjine u Siriji koje su otkazale poslušnost Asadu.

Savez pobunjenika, među kojima je i front Al Nusra, ostvario je napredak u severozapadnoj Siriji, gde je zauzeo grad Idlib.

Pobunjenici sada napreduju prema provinciji Latakiji na mediteranskoj obali, koja je uporište predsednika Asada i njegove šiitske muslimanske sekte alaviti.

Jednosatni intervju je emitovan sinoć, ali nije poznato gde je snimljen i nije prikazano Džulanijevo lice. On je sedeo na stolici naspram voditelja, leđima okrenut prema kameri.

"Mi ovde imamo samo jedan zadatak, da se borimo protiv režima i njegovih agenata na terenu, uključujući Hezbolah i ostale", kazao je on.

Hezbolah je libanski šiitski islamistički pokret koji se bori na strani sirijskih snaga.

"Al Nusra front nema planove niti direktive da se bori protiv zapadnih meta. Mi smo dobili jasne naredbe da ne koristimo Siriju za lansiranje napada na SAD ili Evropu da ne bismo sabotirali borbu protiv režima. Možda Al Kaida to radi, ali ne ovde u Siriji", dodao je on.

Vođa fronta Al Nusra je, takođe, demantovao tvrdnje SAD da ima tajnu ćeliju nazvanu "grupa Horasan " koja ima zadatak da organizuje napade izvan Sirije.

"Ne postoji ništa što se zove grupa Horasan. Amerikanci su to izmislili da bi zavarali javnost. Oni tvrde da je ova tajna grupa osnovana da bi se borila protiv Amerikanaca, ali to nije tačno", objasnio je on.

Američki obaveštajni zvaničnik je za "Njujork tajms" izjavio da su Džulanijeve tvrdnje propaganda.

Džulani je, takođe, obećao da Al Nusra neće dirati hrišćanske i druge manjine koje se nisu borile protiv njih i da će alaviti biti bezbedni ako "ostave oružje, otkažu poslušnost Asadu, ne šalju ljude da se bore za njega i vrate se islamu".

"Bitka se ne završava u Kardahi, alavitskom selu i rodnom mestu Asadovog klana. Naš rat nije stvar osvete alavitima, uprkos činjenici da njih u islamu smatraju jereticima", objasnio je vođa fronta Al Nusra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: