"Britanski referendum veoma rizičan"

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izjavio je da je britanski referendum o članstvu u EU "veoma rizičan" i izrazio nadu da će VB ostati u EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.05.2015.

09:56

Default images
foto: Beta/AP

"Saslušaćemo ga i videti šta predlaže. Pokrenuo je taj referendum projekat, to je nešto veoma rizično. Nadamo se da će Britanija ostati u EU", rekao je Fabijus uoči za danas najavljene posete britanskog premijera Dejvida Kemerona Parizu.

Fabijus je kazao da su građani Britanije navikli da im se govori da je Evropa loša stvar.

"Onog dana kada budu trebali da odluče, postoji rizik da će da se izjasne da je Evropa loša stvar", dodao je Fabijus.

Britanija će najviše izgubiti ako napusti EU, ocenio je Fabijus, ali i dodao da će se to odraziti i na Uniju, prenela je agencija AFP.

"Britanija je vojna, diplomatska sila. Ako tako važna zemlja napusti EU, to će prouzrokovati izuzetno negativan utisak o Evropi", smatra Fabijus.

Kameron će tokom dana krenuti na evropsku turneju tokom koje će posetiti Hag, Pariz, Berlin, Poljsku, gde će sa zvaničnicima razgovarati o reformi EU uoči referenduma o članstvu Velike Britanije do kraja 2017. godine.

On planira da razgovara sa svih 27 lidera EU pre samita Evropskog saveta krajem sledećeg meseca i predstavi im planirane reforme kao što je ograničavanje imigracije u Veliku Britaniju.

Kraljica Elizabeta Druga je, izlažući zakonodavni plan novoizabrane vlade u parlamentu, objavila da će Velika Britanija do kraja 2017. održati referendum o članstvu u Evropskoj uniji.

"Zakon će biti donet kako bi se obezbedio referendum o članstvu u Evropskoj uniji pre kraja 2017", rekla je britanska kraljica u tradicionalnom govoru na početku rada parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: