"Selektivna pravda protiv OVK"

Zatvorske kazne pripadnicima Dreničke grupe "dokazuju da je na delu selektivna pravda uperena protiv Oslobodilačke vojske Kosova".

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.05.2015.

00:46

Default images

To ocenjuju Pokret Samoopredeljenje, Incijativa za Kosovo, Udruženje veterana i invalida OVK i građana albanske nacionalnosti Srbice i Glogovca čiji su gradonačelnici među osuđenima.

Samoopredeljenje je optužilo Euleks da se presudama nastavlja aktivnost degradiranja borbe OVK.

“Oslobodilačka borba naroda Kosova bila je i ostaje pravična. Konstantna težnja Euleksa da degradira našu borbu za slobodu došla je do izražaja i tokom poslednjeg suđenja. Osuđujući komandanta Glavnog štaba OVK, Sulejmana Seljimija i druge optužene u izuzetno osetljivom vremenu za Kosovo, Euleks ne kažnjava korupciju, već patnju, žrtve i nestale Albance”, piše u saopštenju Samoopredeljenja.

Taj pokret ukazuje da je presuda doneta u vreme kada se "Kosovu nameće stvaranje Specijalnog suda" za zločine OVK tokom rata za Kosovo.

I Inicijativa za Kosovo je reagovala na presude u procesima Drenica 1 i Drenica 2 i ocenila da "praksu gaženja vrednosti oslobodilačkog rata" treba zaustaviti jer će se ona preko UNMIK-a i Eulksa nastaviti formiranjem Specijalnog suda, ako odluka o tome bude doneta u petak.

“Presude protiv Sulejmana Seljimija, Samija Ljuštakua i ostalih dokazuje da određeni međunarodni segmenti na Kosovu neprekidno selektivno gone zločine na Kosovu, dok se odgovorni za zločine i genocid srpskih vojnih i policijskih snaga ne gone”, navodi se u saopštenju Inicijative za Kosovo.

Građani Srbice, čiji je gradonačelnik Sami Ljuštaku osuđen na 12 godina u slučaju Drenica 1, i građani Glogovca, čiji je gradonačelnik Neđat Drmaku osuđen na tri godina, smatraju da se radi o političkom suđenju.

Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici izreklo je u sredu presude u slučaju Drenica 1 ; i Drenica 2, kojima je bivši ambasador Kosova u Albaniji i vrhovni komandant OVK Sulejman Seljimi osuđen na šest godina zatvora u slučaju Drenica 1 i na 8 godina zatvora u slučaju Drenica 2.

Sadašnji predsednik Opštine Srbica i bivši komandant OVK za Drenicu Sami Ljuštaku osuđen na 12 godina zatvora.

U oba predmeta izvšena su krivina dela ratnog zločina, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva u logoru OVK u oblasti Drenice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: