"Neću podržati tužbu protiv Srbije"

Neću dati saglasnost za pokretanje tužbe BiH protiv Srbije zbog povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, ističe Mladen Ivanić.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

15:27

Default images

Pokretanje tužbe najavljuje, bošnjačka stranka SDA.

"Moje saglasnosti za tako nešto neće biti", kategoričan je Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i naglašava da bez njegove saglasnosti kao člana Predsedništva nije moguće pokrenuti tu tužbu.

On je ponovio da je sud u ovom slučaju već izneo svoj stav, da je slučaj završen i da to više niko neće promeniti, prenela je agencija Fena.

"Mislim da je to samo još jedna prazna priča od koje nema ništa", rekao je Ivanić i najave pravnog tima SDA, da bi mogao doći do novih dokaza, prokomentarisao rečima da "očito ima puno ljudi unutar bošnjačkog naroda koji žele da zarađuju novac".

Delegati 6. kongresa Stranke demokratske akcije usvojili su u sredu programsku deklaraciju dopunjenu odredbom u kojoj se kaže da će SDA učiniti sve na pribavljanju novih dokumenata kako bi došlo do pokretanja tužbe BiH protiv Srbije zbog povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Predsednik RS Milorad Dodik je u jučerašnjoj izjavi medijima u BiH takođe kazao da pokretanje tužbe protiv Srbije za navodni genocid nije moguće dok zajedničke institucije, pre svih Predsedništvo BiH, ne donesu takvu odluku.

"Verujem da nikada nijedan srpski član Predsedništva ne bi mogao prihvatiti da se to uradi na način kako to oni predlažu", rekao je predsednik Srpske, ističući da Srbija ne može da bude odgovorna i nije odgovorna.

On je naglasio da takve najave samo govore o navodnim zalaganjima SDA da se rehabilituju i uspostave dobri odnosi Srbije sa BiH.

"Ustvari, njima je bitno samo da se Srbi i Srbija oklevetaju i zajedno sa Srpskom dovedu u poziciju stalne negativne pažnje međunarodnog faktora", zaključio je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: