Dodik i Ivanić: Ne politizovati Srebrenicu

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik RS Milorad Dodik naveli su da žrtve u Srebrenici treba poštovati, ali da to ne treba politizovati.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

14:55

Default images
ilustracija: Tanjug

Oni su naveli i da usvajanje rezolucije o Srebrenici u skupštinama RS i BiH ne bi doprinelo pomirenju među narodima.

Ivanić je, posle sastanka sa Dodikom u Banjaluci, izjavio da je Srebrenica događaj koji treba odvojiti od bilo kakve politizacije i pokazati poštovanje prema žrtvama iz 1995. godine, dodajući da zna neke političare koji se Srebrenice sete samo jednom godišnje i kojima žrtve služe samo za politizaciju, prenela je agencija Fena.

"Spreman sam da odam puno poštovanje i budem u Srebrenici 11. jula ali, ako se neki političari takmiče da budu tamo politizujući celu situaciju, u tome neću učestvovati", kazao je Ivanić.

Istakao je i da se predlaganjem rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, što najavljuju predstavnici SDA, ne doprinosi pomirenju i odavanju stvarnog poštovanja žrtvama.

Dodik je kazao da su relevantni politički faktori u Republici Srpskoj saglasni da rezolucija o Srebrenici ne može biti na dnevnom redu Parlamentarne skupštine BiH.

To nije prvi put da se ona predlaže, podsetio je Dodik, navodeći da se tim dokumentom želi politizovati situacija i usložniti odnosi u BiH uoči komemorativnog skupa u Srebrenici 11. jula.

"Nije dobro usložnjavati političku situaciju jer bi se time usložnila i bezbednosna situacija", upozorio je.

On je takođe istakao da potpredsednik RS Ramiz Salkić nema ustavnu mogućnost da predlaže takvu rezoluciju ni na nivou RS. Samo Kabinet predsednika RS može po zakonima uputiti takve dokumente u Skupštinu ali to neće uraditi jer, kako je objasnio, to ne bi doprinelo pomirenju.

Entitetski predsednik je dodao da je bio u Srebrenici i odao počast žrtvama i ponovio da se na tom prostoru "dogodio veliki zločin".

On je ocenio da bošnjačke političke strukture termin genocid u Srebrenici žele da nametnu RS kao osnovu za njenu dalju razgradnju, naglasivši da je to neprihvatljivo.

Naglasio je da odgovornost za zločin moraju da snose oni koji su ga počinili i da ona nije kolektivna, što se pokušava raznim rezolucijama.

Ivanić i Dodik razgovarali su i o evropskom putu BiH pri čemu je predsednik RS istakao da evropski put nije i neće biti zaustavljen od strane RS ali da taj entitet želi da bude vidljiv u skladu sa svojim nadležnostima. Ivanić je ocenio da je potrebno ubrzati evropski put BiH kao i dogovor o reformama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: