NUNS: Sve više napada na novinare

NUNS osuđuje napad na novinarku B92 Sanju Ignjatović Eker i urednika portala Teleprompter.rs Danila Redžepovića i upozorilo na porast broja napada na novinare.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

17:41

Default images

"Od januara ove godine NUNS je u svojoj Bazi napada na novinare evidentirao 16 slučajeva verbalnih pretnji, fizičkih napada i napada na imovinu medijskih profesionalaca“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Osim toga, NUNS izražava zabrinutost zbog ovog rastućeg trenda napada na novinare.

„Zahtevamo od nadležnih organa da preduzmu sve zakonom predviđene mere kako bi novinari i ostali medijski profesionalci, bez straha za svoju bezbednost, mogli da obavljaju svoj posao", navode iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i podsećaju da je u 2014. godini zabeleženo 23 napada.

Novinarki B92 tokom vikenda telefonom su upućene pretnje, a uredniku Telepromptera su 21. i 22. maja stigle preteće poruke sa fotografijom mrtvačke glave na njegov Fejsbuk profil (Facebook).

U pretnji upućenoj uredniku Telepromptera pisalo je "Zakoči.Taj koji laže shvatiće da nije lepo lagati i od sutra više neće lagati. Zaboravi sve i nastavi dalje svojim poslom" i "Zakoči. I da hoćes više nemaš gde da juriš. Ostavi se lažova i nastavi da radiš svoj posao".

NUNS je podsetio da je pre skoro godinu dana prebijen urednik FoNeta Davor Pašalić, a da policija još nije pronašla niti privela napadače, iako je još prošle godine Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo specijalni istražni tim koji je trebalo da se bavi tim slučajem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: