Iz Evrope traže očuvanje Tanjuga

Udruženje evropskih novinskih agencija traži od Vlade Srbije, povodom predstojeće privatizacije agencije Tanjug, da obezbedi uslove za nastavak njenog rada.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

16:36

Default images
Foto: Tanjug

Iz udruženja ističu da je Tanjug veoma važna medijske kompanije, koja, kako se navodi, "nudi pouzdane novinske servise tradicionalnim i digitalnim medijima u Srbiji i inostranstvu".

Bord Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA) obratio se Vladi Srbije pismom u kojem ističe zabrinutost "u pogledu neizvesnosti u vezi sa vlasništvom Novinske agencije Tanjug i njene misije kao nezavisne novinske agencije, koja obezbeđuje nepristrasne vesti srpskim medijima i međunarodnim medijskim partnerima" .

"Uvereni smo, kao i novinske agencije širom sveta, da je Tanjugova uloga medijske kuće, koja obezbeđuje nepristrasne vesti, suštinski važna i za srpsko društvo i za davanje mogućnosti evropskoj i svetskoj zajednici da budu dobro informisane o Srbiji", navodi se u pismu Borda evropske Asocijacije, u čijem sastavu su vodeće novinske agencije poput nemačke DPA, italijanske ANSA, Frans presa, španske EFE, Itar Tasa i drugih.

U pismu vladi se podseća da nagli razvoj informacione tehnologije otvara sve više platformi gde postoji direktna ili indirektna potreba za pouzdanim izveštavanjem.

Po mišljenju EANA, sve je važnije za novinske agencije da imaju pouzdanu, transparentnu vlasničku strukturu, koja može garantovati njihovo dalje postojanje kao izuzetno važnih medijskih kuća, koje objavljuju nezavisne vesti.

"To su razlozi zbog kojih Bord EANA poziva Vladu Srbije da uzme u obzir ove aspekte i postara se da Tanjug ima transparentnu vlasničku strukturu, koja će takođe poslužiti kao garancija za ovu agenciju da nastavi sa svojom misijom, kao veoma važna kompanija, koja nudi pouzdane novinske servise tradicionalnim i digitalnim medijima u Srbiji i inostranstvu", ističe se u pismu.

Bord EANA navodi da je Tanjug dobro poznat brend u oblasti agencijskog novinarstva i već decenijama član međunarodne zajednice novinskih agencija i jedan od osnivača Evropske asocijacije novinskih agencija.

U pismu Vladi se navodi da EANA okuplja novinske agencije u privatnom i javnom vlasništvu iz 31 evropske zemlje, te podseća da delatnost novinskih agencija predstavlja samu srž prikupljanja i distribucije vesti i mora se shvatiti kao okosnica istinitog i pouzdanog novinskog izveštavanja u demokratskim društvima.

Od velikog je značaja za jedno demokratsko društvo da novinske agencije rade u skladu sa principima slobode medija i nepristrasnog izveštavanja, ocenjuje evropska Asocijacija i navodi da je jedno od njenih glavnih nastojanja upravo obezbeđivanje ekonomskog i pravnog okruženja koje omogućava novinskim agencijama da rade u skladu sa ovim pravilima.

U pismu se zaključuje da je evropska Asocijacija novinskih agencija upravo stoga uverena da je Tanjugova uloga medija koji obezbeđuje nepristrasne vesti suštinski važna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: