ANEM: Protest zbog pisanja "Informera"

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija je objavila saopštenje u kom protestuje povodom serije tendencioznih tekstova u listu “Informer“.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

15:46

Default images

U saopštenju se navodi da ANEM protestuje zbog tekstova o navodnom sukobu interesa članova stručnih komisija koje su ocenjivale projekte podnete na konkurse Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje u oblasti javnog informisanja, i posebno navodnom sukobu interesa članova stručnih komisija imenovanih na predlog ANEM-a.

“ANEM ukazuje da je, iako „Informer“ piše o konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja, Ministarstvo kulture i informisanja zapravo raspisalo ne jedan, već osam javnih konkursa i imenovalo ne jednu, već osam različitih stručnih komisija. U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, Ministarstvo kulture i informisanja je većinu članova svih osam komisija imenovalo na predlog novinarskih i medijskih udruženja. ANEM je učestvovao u sastavljanju predloga novinarskih i medijskih udruženja za članove komisija zajedno sa Udružеnjem nоvinаrа Srbiје (UNS), Nеzаvisnim udružеnjеm nоvinаrа Srbiје (NUNS), Nеzаvisnim društvom nоvinаrа Vојvоdinе (NDNV), Poslovnim udruženjem Lоkаl prеss (LP), Аsоciјаciјom mеdiја Srbiје (АSМЕDI), Udružеnjem rаdiо stаnicа Srbiје RАB Srbiја i Društvom nоvinаrа Vојvоdinе“, navodi se u saopštenju ANEM.

ANEM navodi da postoji duže od dve decenije, od 1993. godine, da je registrovan u formi poslovnog udruženja i da njegovi osnivači nisu fizička nego pravna lica.

“Veran Matić bio je svojevremeno predsednik ANEM-a, ‎ali ne vrši ni jednu funkciju u asocijaciji, niti je član bilo kog tela asocijacije već duže od 10 godina, od 2004. Uvereni u njegovu stručnost i nepristrasnost, predložili smo ga za člana jedne od komisija Ministarstva, i to one u kojoj nikako nije mogao biti u sukobu interesa. ANEM nema ni najmanji razlog da sumnja u to da je Veran Matic svoj posao u komisiji u kojoj je bio član obavio odgovorno, savesno i nepristrasno. Tim pre što je odluka i te komisije, kao i svih ostalih, bila jednoglasno doneta“, doda je se u saopštenju ANEM.

ANEM ističe da se već godinama zalaže za uvođenje reda u finansiranje medija iz budžeta.

“Zato smo podržali opredeljenje Medijske strategije i Zakona o javnom informisanju i medijima da ‎se finansiranje uredi na jedinstven način, bez obzira na to da li se sredstva izdvajaju iz republičkog, pokrajinskog ili budžeta lokalnih samouprava, i da se pri tome obezbedi da se sredstva dodeljuju u javnom postupku, pod jednakim i nediskriminatornim uslovima, na konkursima za projekte kojima se obezbeđuje ostvarivanje javnog interesa utvrđenog zakonom. ‎ANEM je podržao i opredeljenje Zakona da projekte ocenjuju stručne komisije, čija se većina članova bira na predlog novinarskih i medijskih udruženja. Ovo stoga što je ranija praksa netransparentnog i birokratskog, politički motivisanog deljenja javnih sredstava u potpunosti kompromitovana, i što je kao takva bila apsolutno neodrživa“.

Takođe, navodi se da ANEM u svom članstvu ima više od 100 medija.

“Među njima su i neke od najuglednijih TV i radio stanica i Internet portala. Verujemo u kvalitet i potencijale‎ svojih članica da iznesu i više od 14 projekata, koliko „Informer“ pominje, u najboljem interesu i samih medija, i njihovih redakcija, i javnosti. Zato će ANEM nastaviti da radi sa svojimčlanicama, između ostalog i na obuci za pisanje projekata, kako bi potencijali članica bili u punoj meri ostvareni“.

Na kraju, ANEM podseća da je jedan od bitnih elemenata novog modela budžetskog finansiranja medija i kontrola trošenja sredstava, i to ne samo institucionalna, već i kontrola javnosti. ‎

“ANEM je prvi koji insistira na tome da se ta kontrola vrši odgovorno i dosledno, bez razlike u slučajevima kada se radi o projektima ANEM-ovih članica ili o projektima bilo kog trećeg lica“, zaključuje se u saopštenju ANEM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: