"Zastava jasan simbol da je ID u BiH"

Nekada srpsko selo Ošve došlo je u žižu javnosti nakon što se saznalo da je u njemu zemlju kupilo nekoliko radikalnih islamista, pripadnika Islamske države.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

16:18

Default images
Foto: Beta, AP

U Agenciji za istrage i zaštitu BiH kažu da još proveravaju navode da pripadnici Islamske države kupuju zemljište na području Maglaja.

“Zastava Islamske države je vrlo jasan simbol, poruka, gde su prisutni i to treba shvatiti jako ozbiljno. Jer mi nekoliko godina unazad imamo negacije postojanja jakih islamskih ekstremističkih centara u BIH da bi onda iz zvaničnih krugova federacije, od ljudi iz bezbednosnog sistema, stigao podatak o tome da je možda čak i 3000 pripadnika vehabijskog pokreta na terenu”, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

Iz ovog mesta, koje je svega 250 kilometara daleko od Beograda, u Siriju je otišlo 12 džihadista, od kojih je pet tamo i poginulo.

Radić ističe da ono što se sada dešava kod Maglaja lako može da se dogodi i na području Novog Pazara ili na severu Crne Gore.

“Bezbednosni problem sa islamskim ekstremistima i sa povratnicima sa ratišta u Siriji i Iraku je jedinstven za sve zemlje zapadnog Balkana i svako može da bude ugrožen. Jednako kao što je pala žrtva terorizma u Zvorniku, sutra u nekom nepovoljnom razvoju scenarija može da se dogodi i teroristički napad na civile. Bilo gde na području zapadnog Balkana”, kaže Radić.

Podsećamo, osim u selu Ošve, zastava terorističke organizacije Islamska država vijorila se zimus na kućama u selu Gornja Maoča kod Brčkog, koje je sedište vehabijske zajednice.

Ratna zastava Saudijske Arabije početkom meseca bila je postavljena i na saobraćajnom znaku u zaseoku Duboki u Blatni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: